Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motigt för Färilahus

De flesta planerna har gått i stöpet och kommunen har svårt att sälja.

Annons

Föreningarnas hus framtid blir diskussionsämne på sockenstämman i Färila på lördag.

– Det finns så vitt vi i styrelsen vet inga konkreta planer på något i Föreningarnas hus. Men det är ändå bra att ta upp frågan. För kommunen har ambitionen att sälja huset, säger Viveka Ståbi.

Huset mellan kyrkan och Klockaregården har anor från tiden kring 1842 års folkskolestadga då det blev skola. Sedan har det också varit kommunalrum, polisstation med arrest, bibliotek och förskola.

Föreningarnas hus blev namnet på byggnaden 1998 då det skulle bli en samlingsplats för föreningslivet i Färila.

För fyra år sedan gick dock den satsningen i stöpet när styret för Föreningarnas hus inte orkade med det hela ekonomiskt. Det innebar att kommunen återfick byggnaden och fick därmed också ta över det lilla av uthyrningen som återstod.

Färila pastorats kyrkonämnd var ett tag inne på att köpa Föreningarnas hus för att flytta administrationen dit men också för att försäkra sig om tillgång till parkeringsplatserna som kyrkan så väl behöver och som ligger på nämnda fastighet.

Men kyrkonämnden avstod och sedan har frågan om Föreningarnas hus framtid gått en aning i stå.

Förutom att byggnaden kostar kommuner en del i bland annat uppvärmning är den i behov av renovering. Dessutom brottas kommunen med problem kring lagfarten.

Trots att kommunen redan 2010 återfick fastigheten står Föreningarnas hus fortfarande som lagfaren ägare vilket stoppar försäljning.

– Det har varit lite av moment 22 över det här. Men nu har vi fått klara besked från en jurist på inskrivningsmyndigheten. Så det blir ett nytt möte med Föreningarnas hus för att få ett beslut och ett klart och tydligt protokoll på att föreningen upphört och att fastigheten är kommunens, säger Inger Bengtsson, markhandläggare på kommunen.

Färilarådets styrelse vill i det läget väcka frågan om Föreningarnas hus framtid.

– Det har funnits planer på bland annat Färilafilial för callcenterföretag, förskola och utbildningslokaler för nyanlända men inget har genomförts. Sockenstämman tar nu upp frågan för att se om det kan finnas fler idéer. För det här är ett hus som har stor del i Färilas historia och är väl värt att bevara, säger Viveka Ståbi.

Oavsett vad som kommer upp har kommunen ambitionen att sälja Föreningarnas hus när frågan om lagfarten är löst.