Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötesplats som engagerar många ideella krafter

I juni i fjol avled Lena Haglund efter en tids sjukdom. Nu lever hennes minne vidare i en fond vars ändamål är att uppmärksamma förtjänstfulla insatser inom Röda Korskretsens sociala verksamheter.

Redan innan butiken öppnar är det full aktivitet bakom kulisserna på Mötesplats Kupan i Sörforsa.

Tvättmaskinen går för fullt och kläder sorteras och hängs på galgar.

Totalt finns det 48 frivilliga som jobbar med olika områden. Ansvarsområdena är uppdelade, och man har regelbundna möten där man träffas och diskuterar vad som behöver åtgärdas.

Läs också: Sökte och fann i Forsa

Butikslokalen på 850 kvadratmeter är uppdelad efter varuutbudet. Möbler i ett rum, kläder i ett annat, porslin och prydnadssaker i ett annat, och så förstås en fikahörna.

I lokalen finns två kök, ett serveringskök och ett bakkök. I bakköket bakas bröd som säljs i kaféet, och nyligen stod den nya uteserveringen klar.

– Vi har pratat om det i så många år, men det har aldrig blivit av. Men när vi nu fick tag i en snickare gick det fort, säger Sonja Kjaer.

Under vävdagarna i Forsa hade Kupan extraöppet, och de har redan hunnit ha både våffeldag och korvförsäljning.

– Så jag fick uppleva gamla minnen, säger Gun-Britt Rotter och skrattar. Gun-Britt drev korvkiosk i Sörforsa tidigare, så hon har rutin på korvservering.

Något som också är populärt är soppluncherna.

– Vi brukar vara runt 60 personer, säger Sonia Högström.

Som mest har vi varit 74 stycken, luncherna är väldigt populära, understryker Gun-Britt Rotter.

Den som var initiativtagare och grundare av Mötesplats Kupan i Sörforsa var Lena Haglund.

Lena jobbade en stor del av sitt yrkesverksamma liv som banktjänsteman. När Jordbrukskassan lades ner och personalen blev uppsagda, gick Lena ett år på Forsa folkhögskolas textillinje.

När Röda Korset Forsakretsen sökte ny ordförande 1995, tog sig Lena an den utmaningen och fick därmed något meningsfullt att jobba med utifrån hennes perspektiv.

Det var i samband med att Lena övertog ordförandeskapet i Röda korset, Forsakretsen, som hon började sin livsgärning – att med Röda korsets idéer och principer som ledstjärna, bygga upp den verksamhet som i dag är Mötesplats Kupan med second hand och kafé. Det gjorde hon så förtjänstfullt att Kupan tilldelades ett stipendium ur Stiftelsen Hilding Lindhs minnesfond år 2015.

Men Lena kunde inte själv ta emot stipendiet. I juni i fjol, bara några dagar innan utdelningen, avled hon efter en tids sjukdom.

Lena hade själv uttryckt att hon önskade att man skulle sätta in pengar på Röda korsets bankgiro, hellre än blommor.

Läs också: Ny ledning för Kupan

Och det kom in mycket pengar.

– Vi kunde välja att låta pengarna gå in i verksamheten som bistånd, eller göra något speciellt av dem, säger Lena Haglunds make, Jan.

De valde det senare. Inför årsstämman i februari tog man upp frågan i styrelsen, och resultatet blev att man bildade en fond, Lena Haglunds Minnesfond, där pengarna sattes in.

Lena Haglund värnade om kretsens lokala sociala verksamheter för äldre. Hon ville i alla sammanhang lyfta fram det fantastiska arbete hon ansåg att kretsens frivilliga utför inom besöks- och anhörigstödsverksamhet och sammankomster för social gemenskap.

Därför beslutades att kretsen en gång om året, i samband med årsstämman, dela ut ett stipendium till en eller flera personer som gjort förtjänstfulla insatser inom kretsens lokala sociala verksamheter under året.

Se också filmen: Viljan att hjälpa människor

Lena Haglunds tro på Röda Korsets idé och principer och hennes outtröttliga engagemang har under åren uppmärksammats och inspirerat många att börja jobba ideellt för Röda korset.

– Det kan bli svårt att välja stipendiater, säger Jan Haglund, halvt på skämt, halvt på allvar.

Och även om Lena Haglund inte längre är i livet, så lever hennes livsgärning vidare.

– Lena var en eldsjäl. Det går inte att ersätta henne, säger Sonia Kjaer.

– Hon var så otroligt lugn och hon ville alla väl. Det fanns inga problem för henne, och det har vi tagit med oss. Det ordnar sig alltid, säger Gun-Britt Rotter.