Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte med medeltiden i Hassela

Gycklare, trubadurer, medeltida mat och järnframställning – medeltidsdagen i Hassela bjöd på många aktiviteter för både små och stora där underhållning blandades med matnyttigt vetande.

Det sjuder av aktiviteter i Hassela på medeltidsdagen, som är del av projektet Hälsinglands medeltid. Det finns stånd där man kan köpa allt från honung, sylt och bröd till fotsalt och verktyg, en jonglör och akrobater visar sina konststycken, man kan testa bågskytte eller göra ett eget rep på traditionellt vis.

En liten klunga människor har samlats kring Per-Erik Watz som berättar om järnframställning. Bakom honom syns en fotovägg som visar bilder på hur processen går till, från myrmalm till järn i smedjan.

Lite längre bort sitter Jan-Ove Karlsson, alias Jan Lekare, och spela på en vevlira. Han är väldigt intresserad av medeltida instrument och har tagit med sig åtta stycken för att visa upp och spela på dem, förutom vevliran är det korthalsluta och långhalsluta, kohorn och pipa och trummor. Han visar en flöjt.

– Den har bara tre hål och kan spelas med en hand. Med den andra handen kan man spela trummor, säger han. På medeltiden hade man enmansorkester.

Hudiksvallsbon är också klädd i tidsenliga kläder och skor som hustrun har sytt.

Går man ner mot sjön är det något helt annat som fångar uppmärksamheten, särskilt barnens. Maud Watz har tagit med sig tre helsingefår och speciellt flasklammet Siv klappas mycket.

Maud Watz har ett 30-tal helsingefår hemma, men rasen var nära försvinna en gång i tiden.

– Gustav Vasa tyckte inte att ullen var tillräckligt fin, men vissa behöll och gömde rasen. De är anpassade till floran och faunan här och ullen går bra att spinna och tova.