Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte efter kritik mot Försäkringskassan

Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) har kritiserat hur Försäkringskassan i länet bedömer behovet av personliga assistenter.
Nu har Försäkringskassan tagit initiativet till ett möte med henne på måndag.

Margareta B Kjellin från Hudiksvall, som sitter i riksdagens socialutskott, välkomnar mötet.

– Jag var på väg att ta kontakt med dem själv, men de hann före.

De senaste åren har media ofta berättat om funktionshindrade som helt blivit av med sina personliga assistenter. Vad som är grundläggande behov bedöms mycket snävt. De som bedöms ha över 20 timmars grundläggande hjälpbehov får även hjälp med annat. De som hamnar under 20 timmar hänvisas till kommunens hemtjänst.

Margareta B Kjellin anser att Försäkringskassans sätt att bedöma är omänsklig när dem med tidtagarur fastslår hur många minuters hjälp till exempel ett toalettbesök kräver.

– Vi har inte ändrat några lagar och inga regler. Det här är mot lagens intention, säger hon.

Förändringen skedde sedan den socialdemokratiska regeringen 2004 tillsatte en utredning kring hur man skulle kunna stoppa den stora kostnadsökningen för personliga assistenter och få bort de stora skillnader i bedömningarna som fanns runt om i landet.

– Jag har en känsla av att man anpassade sig till den lägsta nivån, men uppdraget var inte att minska kostnaderna utan stoppa kostnadsökningen.