Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot vem riktas protesterna?

Med plakaten i högsta hugg och med protestropen skallande längs med gatorna drog demonstrationståget i väg från gågatan upp till Hudiksvalls sjukhus. Allt för att visa sitt motstånd mot förslagen i den så kallade strategiska planen.

Manifestationen visar att lugnet inte har lagt sig helt, trots att landstingsledningen förklarat att det inte är aktuellt att flytta BB och akutkirurgin från Hudiksvall.

Hade inte den frågan flyttats bort från agendan hade demonstrationståget, som nu lockade knappt hundra personer, varit betydligt längre. Om inte annat så tyder antalet namnunderskrifter för sjukhusets bevarande på detta.

Men om nu frågan är borttagen från agendan, är det då inte onödigt att ordna en manifestation av detta slag? Det kan tyckas så. Men det är alls inte självklart.

Bara för att frågan är avförd från agendan så betyder det inte att den inte kan hamna där igen. Frågan är avförd, inte avfärdad.

Landstinget Gävleborg blöder. Ja, inte bokstavligt. Men ekonomiskt.

Något måste göras för att få ekonomin i balans. Vad den nya landstingsledningen bestående av S, C och MP ska göra för att få ordning på ekonomin har vi än så länge inte fått något besked om.

Däremot har vi fått besked om att någon större centralisering inte kommer att ske förrän närsjukvården byggts ut. Men efter det då?

Ja, då väntar nog en större centralisering. Och då ligger nog en flytt av BB och akutkirurgin från Hudiksvalls sjukhus nära till hands.

Om man vill undvika detta. Och om man vill undvika att Hudiksvalls sjukhus avlövar sig själv, genom att sjukvårdspersonal på grund av det osäkra läget söker sig till andra sjukhus, så vill det till att upprätthålla den starka opinionen mot förslagen i den strategiska planen.

Fast samtidigt som manifestationen i sig får anses vara riktig är det något överraskande att det är Centerpartiets kommunkrets i Hudiksvall som är manifestationens arrangör.

Det är självklart inget överraskande med att centerpartisterna i Hudiksvall slåss för en god tillgång till vård i Hudiksvall och resten av Hälsingland. Men eftersom Centerpartiet numera utgör en del av landstingsmajoriteten blir det nästan som att gå i opposition mot sig själv. Utan att egentligen ha något att gå i opposition emot, eftersom det kritiserade förslaget redan avförts från agendan.

Men det vilar som sagt en stor osäkerhet över vad som komma skall. Och den osäkerheten kanske även centerpartisterna i Hudiksvall känner?

När den nya landstingsmajoriteten bildades tidigare i år var det med budskapet att det behövdes en stabil majoritet som var beredd att ta ansvar för ekonomi och verksamhet.

Vad är det för ansvar som den nya majoriteten har tagit, som inte skulle kunna ha tagits genom ett samlingsstyre? Eller som den gamla oppositionen hade kunnat pressa den gamla majoriteten till, utan att byta partner?

Vad är den stora vinsten med att ha splittrat alliansen i Landstinget Gävleborg? Vad har Centerpartiet och landstinget vunnit på det nya samarbetet?

Finns det någon som kan förklara det?