Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt USA:s och Obamas intresse biogas och etanol

Obamaadministrationens besök i Sverige fokuserar mycket på klimatfrågan. Två viktiga beståndsdelar är biogas och etanol, där Sverige har världsledande kompetens.

President Obama och hans administration vill arbeta närmare med Sverige i klimatfrågan. På två områden finns grunden för konkret samarbete som kan lägga grunden för en ny svensk exportindustri och en snabbt minskande klimatpåverkan; biogas och etanol.

Sverige är världsledande inom biogas för fordonsdrift; vi har världens största biogasdrivna fordonsflotta, världens nordligaste biogasmackar och världens bredaste råvarubas för biogasproduktion. Detta är redan grunden för en framgångsrik exportindustri genom bland annat Swedish Biogas, Göran Persson-ledda Scandinavian Biogas och Malmberg i Skåne.

I USA ökar produktionen nu mycket snabbt av skiffergas, naturgas som tas fram med mycket hög miljö- och klimatpåverkan. Det hotar omställningen till förnybara drivmedel, men innebär också ett snabbt ökande utbud av gasdrivna fordon av alla de slag, och kan vara öppningen för storskalig produktion av biogas för fordonsdrift i USA. På den allmänna, strikt kommersiella marknaden får biogasen svårt att konkurrera med skiffergasen, men många amerikanska kommuner, delstater och kollektivtrafikbolag är intresserade av biogasen.

USA är en av världens största producenter av etanol för fordonsdrift, men produktionen är inte särskilt imponerande ur klimatsynpunkt. Klimatnyttan stannar ofta vid 30 procent jämfört med bensin, bland annat eftersom man inte utnyttjar biprodukterna från tillverkningen. Agroetanol i Norrköping når över 90 procent minskad klimatpåverkan jämfört med bensin, eftersom man förutom etanolen också får ut djurfoder, gör biogas av restprodukterna, sprider rötresten på åkrar, producerar el för eget bruk, säljer fjärrvärme till nätet och avskiljer koldioxid som säljs till industrin.

Obamaadministrationen inser rimligen att det stöd de ger till dagens ineffektiva etanolproduktion är ohållbart, samtidigt som det politiskt är mycket svårt att inte stötta de många lantbrukare som tillverkar etanolen i mellanvästern, som ofta avgör vem som vinner valet. Samtidigt har USA:s naturvårdsverk EPA stora problem med att få tillräckliga volymer andragenerationens cellulosaetanol, som på sikt ska överta den roll dagens etanol har. Detta sammantaget gör svensk etanolproduktion mycket intressant för Obamaadministrationen; här kan man redan med dagens teknik och råvaror nå mycket stora utsläppsminskningar.

I mitten av december ska en statlig utredning presentera hur Sveriges fordonsflotta kan bli fossilbränsleoberoende till 2030. Det kan befästa den världsledande roll Sverige har inom biogas och etanol – och som kan vara grunden för en konkret affärssamverkan med USA.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel