Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt Helgas bokcirkel

Läsa är kul. Att prata om läsupplevelsen är gör den ännu bättre. Nu startar Helga sin bokcirkel – och du är välkommen att vara med.

Fem kloka hälsingar läser samma bok och sedan diskuterar vi alla tillsammans på vår webb Hela Hälsingland. Häng med du också!

"Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok." Så skaldade Falstaff Fakir för över hundra år sedan, och det gäller fortfarande.
Böcker är oslagbara på det sättet, att man blir klok samtidigt som man har kul. Ungefär så kan man sammanfatta samtalet som Helgas nya bokcirkel hade vid sin första träff. Tidningen har handplockat fyra hälsingar med olika erfarenheter, som ska läsa och diskutera boken tillsammans. Cirkeln leds av vår chefredaktör Gunilla Kindstrand. Hon är känd för många bokälskare efter ett decennium som programledare för litteraturprogrammet Röda rummet i Svt.

Alla deltargare presenterar sig själva här till höger. Kllicka på porträtten!

Vi har valt Kontorsninja för att den är enkel att läsa, samtidigt som den tar upp ett viktigt ämne: arbetslivet som ett fängelse. Huvudpersonen bestämmer sig för att försvinna från kontorets meningslöshet och bosätter sig i ett glömt förråd på jobbet.
– Frågan är om vi använder de där åtta, nio, tolv timmarna per dag på ett bra sätt? Vi kan väl alla relatera till känslan att man inte pallar arbetslivet, säger Gunilla Kindstrand.
Vi hoppas att bokcirkelns samtal ska handla lika mycket om det samhälle vi lever i, som Kontorsninjas litterära kvaliteter. Alla i cirkeln håller med om att det kan vara svårt att känna meningsfullhet inför livets alla delar. Nästan alla kan känna igen sig i längtan att få lämna allt bakom sig och bara sticka.
– Det är en skön tanke att försvinna, som en nödlösning om det bara blir för mycket, säger bokcirkelns yngsta medlem, Joar Ekenstaf.

De flesta av våra fem deltagare har varit med i bokcirklar förut.
Joar Ekenstaf har läst politisk litteratur tillsammans med partikamrater i Ung vänster i Hudiksvall. I den bokcirkeln upptäckte han hur givande det är att få andra människors perspektiv på en text. Förslag på nya sätt att tänka.
– Vi pratade om det vi hade läst, men mest om det vi hade tänkt. Man blir mindre enkelspårig av att diskutera. Fast ibland tyckte man förstås att man tänkt bäst, säger Joar Ekenstaf.
Gunilla Kindstrand tycker att det är en viktig insikt att olika människor uppfattar olika saker när de läser en bok. Man inser att allt har nyanser.
– Det är en övning i empati, tolerans och ödmjukhet. Bra dygder, säger hon.

Men man behöver verkligen inte tycka om den bok vi har valt, säger Gunilla Kindstrand.
– Det är absolut tillåtet att säga "vilken skit, varför ska vi läsa det här".

Lena Olsson har haft en cirkel tillsammans med andra lärare, där de tipsade varandra om barnböcker. Det var ett trevligt och effektivt sätt att få boktips, tycker hon. Nu har hon och kollegerna inte längre tid till bokcirklar, och hon märker att eleverna läser allt mindre. Elektroniska prylar gör anspråk på deras tid.
– Ja, läsningen minskar ju bland föräldrar också. Och lärare. Och bibliotekarier, säger Anette Helgesson.
– Och bland journalister, fyller Gunilla Kindstrand i.
Ska man vara oroad över det, om man nu tycker att läsning gör oss klokare och mer toleranta? Det är inte helt säkert, enligt cirkeldeltagarna. Kanske kanske kan man öva sin empati genom annan fiktion. Filmer, tv-serier och kanske datorspel, som också bygger på berättande.

Bokcirkelns Anette Helgesson är förresten en riktig profil i sådana här sammanhang. Hon är bibliotekarie i Edsbyn, och är känd som feelgood-bibliotekarien på nätet. Hon har en blogg med samma namn, där hon tipsar om böcker som gör henne varm om hjärtat. Anette Helgesson har varit med i massor av bokcirklar, de flesta på nätet. Det finns sajter där vem som helst kan skapa en bokcirkel kring bok de är nyfikna på. Sedan kan andra som också vill läsa den vara med och diskutera.
Och det är alltså det vi ska prova nu, i Helgas regi. Skaffa boken, sätt i gång och läs så syns vi på helahalsingland.se/helgasbokcirkel