Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mormor i Västerbotten bad förbön med knäppta händer varje kväll"

Sollefteåtjejen Evelina Bohlin fick tanken redan i tonåren att hon ville bli präst. Den ville inte ge med sig. Efter tio år i yrket har hon inte ångrat yrkesvalet. För knappt ett år sedan blev hon präst i pastoratet som omfattar Bjuråker, Delsbo och Norrbo.

- Man blir präst för att man tror att det är vad Gud vill att man ska göra, säger hon lika lugnt som självklart.

Evelina Bohlin kommer från en kristen familj med troende föräldrar och troende mor- och farföräldrar. Aftonbön varje kväll var självklart, liksom läsning av Barnens bibel. På söndagarna när inte föräldrarna jobbade gick familjen ofta i kyrkan.

Aftonbönen kunde se lite olika ut. Mormor som bodde i Västerbotten bad förbön med knäppta händer varje kväll. Hon började med att säga "Gode Gud, välsigna och bevara" och sedan räkna upp allt det viktigaste i hennes liv; barn, barnbarn, byn, församlingen och prästen. Sedan kunde hon avsluta med att läsa psalmer.

Bön är ingen liten sak om någon har det svårt

- Jag är väldigt tacksam att ha blivit bedd för. Mormor bad ju alla dagar även när vi inte var där, säger Evelina Bohlin.

I hemmet sjöngs alltid aftonbönen istället för att säga den och "Gud som haver barnen kär" ingick i godnattrutinen när hon låg i sängen. Föräldrarna kunde sitta på sängkanten eller på golvet intill och sjunga.

För Evelina Bohlin är bönen något hon lever med ständigt. Hon börjar och avslutar dagen med bön. När någon kommer till henne med bekymmer så kan hon inte alltid hjälpa, men hon kan alltid be Gud att ta hand om situationen och att det blir bra till slut.

- Ibland är be det enda man kan göra och bön är ingen liten sak, säger hon.

Det som i prästyrket är henne allra mest kärt är högmässan med nattvard. Både när hon själv är prästen som delar ut bröd och vin till dem som tar nattvarden, men också när hon själv är vanlig kyrkobesökare. Då väljer hon en mässa med nattvard när det är möjligt.

- Det är då Jesus kommer till oss mest konkret eftersom brödet och vinet också är hans kropp och blod, säger hon.

Evelina Bohlin och maken Gustav Bohlin längtar till den tid som kommer när coronasmittan inte hotar på samma sätt som nu och de stämmor och danser, som så starkt präglar bygden, återigen kan hållas.

Vem vet om det inte blir lite dans. De tycker båda om folkdans och har tävlat på lite nybörjarnivå i tiodans som är samma typ av danser som i Let's dance på TV4.

- Det är en väldigt vacker bygd, säger hon.