Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörker och ljus i Moviken

Nu drar sommarutställningarna runt om i Hälsingland igång på allvar. I Moviken berättar masugnen sin industrihistoria samtidigt som Solveig Bohm Dahlberg visar färgstarkt konstglas i fusingteknik.

Annons

Hudiksvallskonstnären Solveig Bohm Dahlbergs stora glasverk gör sig ovanligt bra intill Movikens mäktiga masugn. Liksom järnet är ju glaset en produkt som framställs i mycket höga temperaturer.

En utflykt till Moviken och Strömbacka kan verkligen rekommenderas någon lagom vacker dag i sommar. Här förenas en viktig historisk epok i Hälsingland med flera sevärda utställningar i Movikens hamn, masugn och i Strömbackas magasin.

Masugnen är en mäktig byggnad. Bastant, rent monumental upplevs den när man står framför den stora ugnen inne i byggnaden. I år har föreningen Movikens Kultur och Miljö och Hudiksvalls Bruksminnen satsat extra på att göra historien mer lättillgänglig för besökare i alla åldrar.

I denna mörka, grå-brun-svarta miljö ger de lekfulla pingvinerna, färgstarka blommorna och flerfärgade faten en extra energikick. Solveig Bohm Dahlberg bemästrar hantverket med fusing, där hon i olika omgångar smälter samman olika färgade glasplattor i höga temperaturer till en bild.

Utställningarna i masugnen invigs på lördag 18 juni. Strax efteråt blir det vernissage i Movikens hamn. Mer om den utställningen, med verk av 17 konstnärer, blir det på kultursidan i nästa vecka.

Annons