Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörker och ljus i Moviken

Nu drar sommarutställningarna runt om i Hälsingland igång på allvar. I Moviken berättar masugnen sin industrihistoria samtidigt som Solveig Bohm Dahlberg visar färgstarkt konstglas i fusingteknik.

Hudiksvallskonstnären Solveig Bohm Dahlbergs stora glasverk gör sig ovanligt bra intill Movikens mäktiga masugn. Liksom järnet är ju glaset en produkt som framställs i mycket höga temperaturer.

En utflykt till Moviken och Strömbacka kan verkligen rekommenderas någon lagom vacker dag i sommar. Här förenas en viktig historisk epok i Hälsingland med flera sevärda utställningar i Movikens hamn, masugn och i Strömbackas magasin.

Masugnen är en mäktig byggnad. Bastant, rent monumental upplevs den när man står framför den stora ugnen inne i byggnaden. I år har föreningen Movikens Kultur och Miljö och Hudiksvalls Bruksminnen satsat extra på att göra historien mer lättillgänglig för besökare i alla åldrar.

I denna mörka, grå-brun-svarta miljö ger de lekfulla pingvinerna, färgstarka blommorna och flerfärgade faten en extra energikick. Solveig Bohm Dahlberg bemästrar hantverket med fusing, där hon i olika omgångar smälter samman olika färgade glasplattor i höga temperaturer till en bild.

Utställningarna i masugnen invigs på lördag 18 juni. Strax efteråt blir det vernissage i Movikens hamn. Mer om den utställningen, med verk av 17 konstnärer, blir det på kultursidan i nästa vecka.