Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörka siffror för prostatavården i länet – oacceptabelt lång väntan

Prostatacancer orsakar 2 500 dödsfall varje år och är den cancerform som dödar flest män i Sverige. Men det tar tid att få behandling. I Gävleborg får endast varannan drabbad hjälp inom rekommenderad tid.

I dag lever cirka 90 000 män i Sverige med diagnosen prostatacancer. Väntetiden till specialistkliniken är lång och så även väntan på provsvar.

Landstinget i Gävleborg klarar endast av att ge varannan patient en tid på specialistkliniken inom 60 dagar. Därmed misslyckas de med att hålla sig inom den rekommenderade tidsramen.

Årets cancerfondrapport visar inte upp några ljusa siffror för prostatavården i Gävleborg. Socialstyrelsen har bland annat satt upp riktlinjer som säger att alla män med nydiagnostiserad prostatacancer, ska erbjudas en kontaktsjuksköterska. Men i Gävleborg hade inte ens var tionde patient, tillgång till den kontakten 2014.

Läs mer: Långa väntetider inom cancervården

När en patient diagnosernas med prostatacancer, så börjar väntan på en behandling. En tid som enligt cancerfonden är oacceptabelt lång.

– Läkaren säger att det går att vänta en eller två månader, men det kan man egentligen inte riktigt säga till en patient som fått beskedet att de har cancer, säger Lars-Börje Hellberg, ordförande i prostataföreningen i Gävleborg.

Tillsammans med cancerbeskedet ska också valet av behandlingsmetod göras. Ett val som för många är ett svårt beslut.

– Jag kände ångest och förvirrade känslor, man är inte sig själv fram tills behandlingen, säger Lars-Börje Hellberg.

Läs också: Jossan –dödsdömd eller inte?

Tidigare kallades sjukdomen för gubbsjuka och var en sjukdom som ingen talade om. Det är någonting som prostataföreningen arbetar för att ändra på.

– Förr sa man att de hade gubbsjuka, eftersom de gick och pikade ofta. Sedan dog männen utan att någon visste varför, säger Lars-Börje Hellberg.

Han förklarar också att cancern inte är någonting som försvinner bara för att patienten har svarat på behandlingen och blivit bättre.

– Även efter behandlingen har man cancer i huvudet, den finns fortfarande kvar i tankegångarna. Man går på efterkontroller i 10–15 år och samtidigt som det är en trygghet så funderar man på vad det blir nu, säger han.

En femtedel av alla män som dör i Sverige under ett år, gör det av prostatacancer.

Läs även: Följ fighten mot cancern i hennes videodagbok –se första delen