Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk prognos för skolan

Ekonomin för barn- och utbildningsnämnden är dystrare än väntat. Den senaste bokslutsprognosen pekar mot ett underskott på 21,5 miljoner kronor 2009.

Prognosen presenterades för nämndens arbetsutskott häromdagen.

- Den är mörkare än under hela min tid som skolpolitiker, säger ordföranden Jan Lahenkorva (S).

Att komma till rätta med underskottet under resten av året är helt omöjligt, konstaterar ordföranden – och räknar med att komma i ekonomisk balans först 2012.

- Vi måste snarast få nya principer från kommunfullmäktige för hur kostnaderna för tomma lokaler inom skolan ska hanteras. Nu får vi till exempel en merkostnad för dubbla hyror på 3,5 miljoner kronor under hösten, när nämnden ska stå för den nya friskolan Lust & Läras hyreskostnader – samtidigt som vi har kostnader för tomma lokaler på Gärdesskolan.

Beslut om färre gymnasieprogram på Torsbergsgymnasiet – och en gemensam organisation för all gymnasieutbildning och vuxenutbildning i kommunen – är på gång.

Ett förslag som diskuteras internt i de socialdemokratiska leden är också att lägga ner nämnden för lärande och arbete – som ansvarar för vuxenutbildning och integrationsfrågor – efter valet nästa år och skapa en gemensam nämnd från 2011.