Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk framtid för barnfamiljer

Med anledning av förslaget att lägga ner alla högstadieskolor utanför Ljusdals köping skulle jag vilja göra ett inlägg.

Ett effektivt sätt att avfolka landsbygden på är att till exempel lägga ner skolor. Under de senaste 20 åren har hundratals mindre skolor över hela landet försvunnit. Samtidigt har kunskapsresultaten i skolan blivit sämre. Det är huvudlöst att hävda att nedläggningar av ytterskolor som de i Järvsö och Färila skulle hjälpa upp kunskapsresultaten (intervju, Gävleborgsnytt 12/3 2014). Att detta sedan är ett förslag som förenar höger och vänster gör mig som väljare minst sagt villrådig – vilket parti är emot denna omorganisation?

Några röster från forskningssammanställningen Den lilla skolan på landsbygden säger att barnfamiljer tycks vara bland dem som flyttar till landsbygd och glesbygd. Risken är att skolan hotas av nedläggning samtidigt som flyttande barnfamiljer efterfrågar en bra och nära skolgång för sina barn. Det visar sig också att föräldrarna till barn i små skolor tycks vara mer engagerade än föräldrar till barn i större skolor och att mycket negativt om skolskjuts framkom i många studier. Dessutom motsägs i denna sammanställning argumentet att en stor högstadieskola skulle hjälpa upp kunskapsresultaten. I denna för politiker läsvärda sammanställning kan man också läsa att diskussionen om skolan ofta fokuserar på organisation och ekonomi istället för att handla om skolans potential och betydelse för bygden.

Hur skulle någon barnfamilj eller något ungt par vilja bosätta sig i Ljusdals kommuns ytterkanter när barnen skulle tvingas resa flera timmar per dag för att gå i högstadiet? Skolan är en bygds framtid och att driva den kostar pengar, men den ger också arbetstillfällen och är en lättplanerad verksamhet där man sex år i förväg vet antalet elever som ska börja på skolan. Är då lokalerna och politikerna lika flexibla som skolpersonalen måste vara så funkar det hela utan problem.

Tuffa ekonomiska förhållanden finns på många ställen; när Island nu försöker ta sig ur den ekonomiska krisen gör de det genom att dra ner på allt – utom skolan, för den formar framtiden, säger de. I ett längre perspektiv, säger inte bara islänningarna utan även forskningen att det inte är säkert att det är en vinst att lägga ner den lilla skolan. Vågar ni chansa?

Tänk om jag med glädje om tio år kunde säga att Ljusdals kommun satsar på glesbygden. Tänk om...!

Vem ska man rösta på?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel