Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordet på Olof Palme kan klaras upp efter 34 år – vi sänder direkt

 
Nytt avslöjande i Palme-utredningen
Visa alla artiklar

Vem mördade Olof Palme? 34 år senare kan frågan äntligen få ett svar. På onsdagsförmiddagen avslöjar chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut i åtalsfrågan kring mordet på Sveriges statsminister. Vi sänder direkt från Åklagarmyndighetens presskonferens.

På onsdagsförmiddagen klockan 9.30 offentliggörs chefsåklagare Krister Peterssons beslut i åtalsfrågan i Palmeutredningen.

Om ingen åtalas kommer utredningen att läggas ner, har Petersson tidigare sagt till SVT-programmet Veckans brott.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sa Krister Petersson till Veckans Brott i februari.

Flera experter har utifrån åklagarens uttalande dragit slutsatsen att gärningsmannen med stor sannolikhet är död.

Om så är fallet förväntas Krister Petersson ändå presentera bevis som håller för ett åtal, för att en nedläggning av förundersökningen ska ses som trovärdig.

Palmeutredningen är en av världens största och dyraste mordutredningar. Flera spår har varit aktuella men avfärdats ett efter ett. Över 10 000 personer har förhörts. 130 personer har erkänt mordet på Sveriges statsminister men kunnat avföras från utredningen.

Det hetaste spåret är för tillfället den så kallade Skandiamannen, som avled vid millennieskiftet.

Enligt egen utsago var Skandiamannen, som jobbade i Skandiahuset nära mordplatsen, ett nyckelvittne till mordet på Olof Palme. Han har senare, i flera böcker, pekats ut som Palmes mördare.

De senaste åren har flera utredningsåtgärder med koppling till Skandiamannen gjorts. Bland annat undersöktes en villa som han tidigare bodde i och flera av hans släktingar har dna-testats.

Presskonferensen sker, på grund av coronapandemin, digitalt och sänds direkt på helahalsingland.se med start klockan 9.30.