Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morden i Röste blir teater

Den 13 september 1954 mördades makarna Hilma och Johan Stockberg av Mimmi From.

"Dom är döa nu", meddelade Mimmi sin bror Oskar då hon kom hem. Nu blir Röstemorden teater.

Annons

Den så kallade "gubbgruppen" inom Bollnäs teaterverkstad ger totalt sju föreställningar, premiär kommande söndag. Manus och regi: Gunnar Steiner.

Röstemorden, svensk rättshistoria, fick stor uppmärksamhet. Mimmi - egentligen hette hon Vilhelmina - From och Oskar Myrberg var grannar med paret Stockberg. Mimmi ville låna pengar - 20 kronor - men fick nej och blev "sinnig". Senare på kvällen återvände Mimmi, dödade Hilma och Johan Stockberg och tände senare på huset i ett försök att sopa igen spåren.

I mordutredningens linda var Mimmi och Oskar inte misstänkta. Polisens uppmärksamhet riktades istället mot den så kallade Mockajackan. Under tiden skötte Mimmi om makarna Stockbergs trädgård.

Efter en tid avskrevs Mockajackan och polisen började istället intressera sig för Mimmi och Oskar. Åtskilliga förhör hölls i dåvarande polishuset mitt emot Palladium. Det är de sista fem förhören med syskonen som, i dramatiserat och förkortat skick, den två timmar långa pjäsen handlar om.

Rollistan upptar fem namn. Mimmi spelas av Lotta Norell och brodern Oskar av Jan-Erik Bohman. Bengt Häggeborg är kriminalkommissarien och förhörsledaten Erik Rennel från Gävle och Frank Larsen och Hasse Hellman två poliser.