Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona Sahlins efterträdare måste vara tydlig och orädd

Ännu en gång fällde dåligt omdöme och ekonomiskt slarv Mona Sahlin.

Förra onsdagen lämnade hon sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter avslöjandet att hon försett en kollega och tidigare livvakt med ett osant löneintyg för att möjliggöra ett bostadsköp, men också haft en skatteskuld på 200 000 kronor som hamnat hos Kronofogden.

Med tanke på hur Tobleroneaffären 1995 grusade hennes förhoppningar om att bli Socialdemokraternas partiledare ligger det nära till hands att tala om politiskt självskadebeteende.

Det finns dock inga skäl att låta Sahlins bevisligen dåliga omdöme spilla över på hennes insatser som nationell samordnare.

Även från dem som länge talat om en utbredd svensk naivitet inför hotet från våldsbejakande islamism, hörs beröm. "Hon har gjort ett bra jobb, och hon har brunnit för frågorna", konstaterar exempelvis terrorismforskaren Magnus Ranstorp (TT 4/5).

Sahlin var långt ifrån först med att uppmärksamma hotet från jihadismen, men som nationell samordnare har hennes linje varit tydlig.

Förra året riktade hon hård kritik mot de muslimska samfund som inte tar tydligt avstånd från IS och vägrar se rekrytering av IS-krigare som ett problem. "Om vi politiker ska kunna kämpa mot antisemitism och islamofobi måste de muslimska samfunden ta sitt ansvar", var hennes budskap. (SVT 20/2-2015)

Efter att en svensk medborgare från Malmö greps för inblandning i terrordåden i Bryssel i april, konstaterade hon att S-styret i Malmö kommun länge blundat från hotet från islamistisk terror och enbart intresserat sig för att bekämpa högerextremism (SVT 10/4).

De muslimska samfundens ansvar är, tillsammans med lokala insatser för att förebygga och motverka radikalisering, två viktiga pusselbitar för att möta hotet från islamistisk terrorism.

Magnus Ranstorp, vars idé det var att införa posten som nationell samordnare, eller den tidigare S-riksdagsledamoten Nalin Pekgul, som länge varnat för extremism i svenska utanförskapsområden, är två personer som vore lämpliga att driva vidare Sahlins arbete vidare.