Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moms orimligt angrepp på ideellt engagemang

Sverige har ett stort föreningsliv och en lång tradition av ideellt engagemang. Många är de som på sin fritid tar ansvar för föreningars verksamhet och ekonomi så att ännu fler får tillgång till en stimulerande och meningsfull fritid. Föreningslivet är en viktig del av Sverige och alla ideellt engagerade personer bidrar till att göra Sverige mer sammanhållet.

Gästriklands idrottsförbund beskrev nyligen de negativa effekterna av moms på den ideella sektorn i Gävleborg för Gävleborgs riksdagsledamöter. Vi tar nu striden hela vägen mot EU-kommissionen som vill neka våra föreningar befrielse från momsredovisning.

EU-kommissionen har utnämnt 2011 till europaåret för frivilligarbete. I uttalanden från ledare inom EU förekommer ofta uttalanden om betydelsen av den ”sociala dimensionen” och att ”samhället är större än staten”. Med svenska ögon och öron tar det ett tag att vänja sig vid den här typen av uttalanden eftersom vi sedan länge har byggt Sverige på just det sättet. Vi har utformat våra lagar och regler så att det ideella engagemanget ska kunna växa och ta plats.

EU-kommissionen menar att Sverige begår ett fördragsbrott genom att ha för generösa undantag i den ideella sektorn. Enligt kommissionens sätt att se på frågan ska samma momsregler gälla för det ideella föreningslivet som för professionella företag. Med kommissionens tillämpning av regelverket riskerar exempelvis hockeyklubben, ridklubben, fotbollslaget och församlingsfikan att påtvingas momskostnader vid försäljning och belastas med onödig administrativ börda. Enligt vårt sätt att se är detta dels skattepengar som svenska staten inte har något intresse av att ta in, dels ett orimligt angrepp på det ideella engagemanget i sig självt.

För att undvika att kommissionen skulle gå vidare med ärendet till EU-domstolen ansökte regeringen i januari om en momsredovisningsgräns om en miljon kronor för ideell sektor. Ansökan skulle innebära att verksamheter som har en momspliktig omsättning på högst en miljon kronor skulle kunna undantas. Denna kompromiss har kommissionen tyvärr inte visat sig beredd att acceptera.

Nu pågår ett arbete för att få kommissionen att ändra sitt ställningstagande. Regeringen kommer att arbeta för att momsdirektivet ändras och förtydligas avseende det betydelsefulla arbete som utförs av den ideella sektorn. Om kommissionen skulle gå vidare med ärendet till EU-domstolen kommer vi att använda tillfället för att förklara vår syn inför domstolen. Om utslaget skulle gå emot Sveriges intressen kommer vi att pröva olika kompensationsåtgärder.

Anders Borg (M)

finansminister

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel