Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moment 22 om lärarlöner

Hans Sundgren (M) säger i sin insändare (11/9) att Moderaterna kan tänka sig att höja lärarnas löner om kvaliteten i skolan höjs i motsvarande grad. Detta är moment 22!

Annons

Om vi ser hur utvecklingen har varit inom skolan så har lärarnas förutsättningar för att kunna utföra ett bra arbete sakta men säkert försämrats.

Barngrupperna allt större. Eftersom vi arbetar med barn som har väldigt olika förutsättningar, så kan vem som helst inse att växande barngrupper medför att varje barn får allt mindre tid av sin lärare = sämre kvalitet.

Fortbildningen uteblir eller minskas och försämras. Pedagogik baseras på forskning, forskningen gör hela tiden framsteg. Hur blir skolan om lärarna inte kan utveckla sin kompetens i förhållande till nya rön? Tänk om till exempel läkarna inte fick utveckla sig i takt med forskningen, utan skulle använda samma metoder som för 10 år sedan eller kanske 20 år sedan!

Därtill kommer att lärarna får allt fler arbetsuppgifter, som inte alls har med barnens undervisning att göra. Arbetsuppgifterna konkurrerar med planering, undervisning och uppföljning = sämre kvalitet.

Om förutsättningarna för att kunna utföra ett bra arbete försämrats och därmed orsakat att kvalitet och utveckling i skolan försämrats, hur kan man då säga att lönen höjs endast om kvaliteten höjs? Detta är moment 22! Det är som att byta ut en kirurgs instrument mot en smörkniv och säkerhetsnålar och ändå kräva att patienten ska överleva… Eller att kräva av en frisör att fixa både mittbena och lockar bakom öronen på en kund som inte har ett hårstrå på huvudet…

Lärarna behöver både få förutsättningarna för att utföra ett gott arbete OCH höjda löner samt god löneutveckling, eftersom ansvar och utbildningslängd kräver detta. Utan dessa faktorer, kommer en annan profetia att uppfyllas, nämligen att ingen vill utbilda sig till lärare, och var står då Sverige i konkurrensen med omvärlden?

Lärarförbundet i Hudiksvall

genom

Elisabeth Swedman

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel