Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnen skingrar sig för Sveriges ekonomi

/

Det ser bra ut för Sverige och svensk ekonomi. Det visar Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer.
KI gör bland annat en kraftig revidering av den svenska BNP-tillväxten. I år beräknas den bli 3,7 procent, mot tidigare prognos på 2,4 procent, och kring 3 procent de närmaste åren.

Annons

Den positiva trenden förstärks ytterligare av Statistiska centralbyråns rapport om arbetskraftsutvecklingen som kom tidigare den här veckan. Den visar att sysselsättningen stiger och att arbetslösheten har slutat att öka.

Jämför man med tidigare prognoser så bli skillnaden remarkabel. Tidigare räknade man med att sysselsättningen skulle falla med 100 000 personer mellan 2009 och 2010. Nu ser det i stället ut att bli en ökning i sysselsättningen med 30 000 personer.

Tidigare pekade prognoserna på en arbetslöshet för 2010 på klart över nio procent. Enligt de senaste siffrorna ser det nu i stället ut att bli en bit under nio procent för helåret.

En mycket glädjande utveckling. Inte minst för Gävleborgs län som ligger i den absoluta toppen av arbetslöshetsstatistiken

Dessutom visar Ekonomistyrningsverkets senaste rapport att statsbudgeten för maj gjort ett överskott på 20 miljarder kronor. Från januari till maj i år uppgår budgetöverskottet till 118 miljarder kronor.

Det är därför inte så konstigt att KI-rapporten visar att hushållen blir allt mer optimistiska om utvecklingen för den svenska ekonomin.

Optimistiska går det däremot inte att påstå att den rödgröna oppositionen var när riksdagen i går avslutade sitt arbete för den här mandatperioden genom att debattera och fatta beslut om regeringens ekonomiska vårproposition.

Det var som vanligt inte någon hejd på hur dystert allting såg ut då Thomas Östros (S) tog till orda. Och han fick bra understöd i svartmålningen av övriga rödgröna riksdagsledamöter som deltog i debatten.

Fast deras kritik ter sig i ljuset av den ekonomiska utvecklingen något löjlig. Medan siffrorna för Sverige pekar mot en positiv utveckling är det fortsatt bekymmersamt i stora delar av övriga Europa. I exempelvis Grekland, Spanien, Portugal och England tvingas politikerna till det ena svidande krispaketet efter det andra.

Så trots att Östros och hans kollegor vägrar att inse det, eller åtminstone att offentligt erkänna det, så måste det ur ett någorlunda objektivt perspektiv finnas en hel del som alliansregeringen har gjort rätt.

Samtidigt ska inte Sveriges problem förringas. De är förvisso av en betydligt beskedligare art än de som våra EU-grannar brottas med. Men arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög och sysselsättningen måste öka.

Därför är det viktigt att väljarna ger sitt förtroende till de kandidater som har en politik som innehåller åtgärder som främjar företagande, skapar förutsättningar för fler arbetstillfällen och som gör det fortsatt mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag.

Om den positiva utvecklingen för svensk ekonomi ska fortsätta krävs det alltså att alliansregeringen får fortsatt förtroende.

Mer läsning

Annons