Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögelproblem i hyreshus

Hyreshus i Hudiksvall och Iggesund inspekteras.

Annons

Flera hyresgäster i Hudiksvall och Iggesund vill ha hjälp med att få rätsida på miljöproblem i sina bostäder. Det rör sig om hyresfastigheter, där man inte lyckats komma överens med hyresvärden, och nästa steg blir då att be miljö- och hälsoskyddskontoret om hjälp.

– Vi ska ta reda på om det är en befogad anmälan, och utifrån det får vi handla. Ibland kan det vara något annat problem: osämja, eller att man vill ha lägre hyra, men om anmälan stämmer kan vi rikta krav mot fastighetsägaren, säger Chatrin Molin.

I ett tidigare skede har då hyresgäst och hyresvärd redan nått ett dödläge i kommunikationen. I ett av fallen som är aktuella just nu, säger hyresgästen att problemet nonchaleras, trots upprepade påstötningar hos hyresvärden.

– Hos min dotter är det vattenskador i taket, och grannen i lägenheten under har svamp i väggen. Jag bor också i samma fastighet, och jag tror att snart sagt alla hyresgäster har problem, berättar anmälaren.

Egentligen borde det inte finnas några motstående intressen, konstaterar Anne-Li Marander vid miljö- och hälsoskyddskontoret: ett hus där det regnar in är dåligt för de som bor där, och fastighetsägaren får huset förstört om skadorna inte åtgärdas.

– Man vet att där det finns fukt finns det risk för mikrobiologisk tillväxt, som kan vålla diffusa symptom, slemhinnebesvär och nedsatt motståndskraft mot infektioner, säger Anne-Li Marander.