Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögelproblem i hyreshus

Hyreshus i Hudiksvall och Iggesund inspekteras.

Flera hyresgäster i Hudiksvall och Iggesund vill ha hjälp med att få rätsida på miljöproblem i sina bostäder. Det rör sig om hyresfastigheter, där man inte lyckats komma överens med hyresvärden, och nästa steg blir då att be miljö- och hälsoskyddskontoret om hjälp.

– Vi ska ta reda på om det är en befogad anmälan, och utifrån det får vi handla. Ibland kan det vara något annat problem: osämja, eller att man vill ha lägre hyra, men om anmälan stämmer kan vi rikta krav mot fastighetsägaren, säger Chatrin Molin.

I ett tidigare skede har då hyresgäst och hyresvärd redan nått ett dödläge i kommunikationen. I ett av fallen som är aktuella just nu, säger hyresgästen att problemet nonchaleras, trots upprepade påstötningar hos hyresvärden.

– Hos min dotter är det vattenskador i taket, och grannen i lägenheten under har svamp i väggen. Jag bor också i samma fastighet, och jag tror att snart sagt alla hyresgäster har problem, berättar anmälaren.

Egentligen borde det inte finnas några motstående intressen, konstaterar Anne-Li Marander vid miljö- och hälsoskyddskontoret: ett hus där det regnar in är dåligt för de som bor där, och fastighetsägaren får huset förstört om skadorna inte åtgärdas.

– Man vet att där det finns fukt finns det risk för mikrobiologisk tillväxt, som kan vålla diffusa symptom, slemhinnebesvär och nedsatt motståndskraft mot infektioner, säger Anne-Li Marander.