Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögelproblem i Grönviken

Vitmögelhinnor och svartmögelprickar kan orsaka hälsoproblem i allmännyttans bostäder i Grönviken. Nu kräver miljökontoret åtgärder omgående.

Anders Hammare hyr sedan exakt sju år lägenhet i Grönviken. I januari tröttnade han på ständig hosta och hudbesvär. Hyresvärden, Nordanstigs Bostäder, har trots påstötningar inte agerat, så Anders Hammare gick vidare till miljökontoret.

– Familjen som bodde här innan mig flyttade på grund av att deras barn blev sjukt. En del i min lägenhet är sanerad, men inte allt. Jag var själv med och slängde ut svartmögel, säger Anders Hammare, vars anmälan lett till inspektion.

Och protokollet tyder på att han kan ha rätt. Där står att jordkällargrundens mark är slarvigt plasttäckt och markytan fuktig. En trälår vid avfuktningsaggregatet är alldeles vitmöglig under locket. En vitmögelhinna med svarta prickar täcker taket, som utgör bjälklag mot lägenheterna. Ventilerna är igensatta, eftersom man trott att avfuktaren skulle fungera bättre då. Träbitar, skräp, tegelpannor och även ett badkar ligger på marken. Lägenheternas frånluftsventilation gör att det uppstår undertyck som kan göra att mögelsporer och doft tar sig upp i lägenheterna.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Tenne är inte förvånad över situationen:

– Det är torpargrund, och man har för dålig ventilation i krypgrunden, och fukt som kommer upp. Det ska vara gott om ventiler runt om, då växer inget, och så ska man hindra fukten, jämna till och lägga plast ovanpå och gärna sand över. De har satt in avfuktare och satt igen ventilerna. De har misslyckats med detta.

Nu får Nordanstigs Bostäder en lista på åtgärder, i nuläget sju punkter. Bland annat ska allt skräp rensas bort, marken ska jämnas till och täckas med plast. Ventilerna ska öppnas upp och eventuellt ska fler göras och avfuktaren tas bort.

Birger Tellin, vd för bostadsbolaget, lovar att sätta i gång omgående:

– Vi ska ta itu med detta. Vi börjar i det här huset och fortsätter med ytterligare två av de övriga tre husen i Grönviken, för de har samma konstruktion som detta.

Anders Hammare är nöjd med utvecklingen:

– Nordanstigs Bostäder har hela tiden sagt att jag var ute och cyklade. Ingen har trott på mig, de har hela tiden slingrat sig.

Senast i april ska åtgärderna vara genomförda och Per Tenne tror inte det ska vara några problem.

– Det tar inte mer än ett par dagar för två personer att göra detta. Och jag kommer att följa upp detta, kanhända får vi anledning att kolla upp hur det ser ut nästa vinter igen.