Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögelangrepp stänger kyrka

Skogs kyrka har angripits av aggressiv hussvamp.

I nuläget vet ingen hur mycket som måste åtgärdas, vad det kostar och vem som ska betala.

Kyrkan är stängd på obestämd tid.

En byggfirma har rivit upp hål i taket för att försöka ta reda på vad det är för fel. Det började med små sprickor i taket för över ett år sedan. Sprickorna har växt. På ett ställe verkar det som att taket börjat bukta in. När taket öppnades visade det sig att en lång bit av en bjälke är helt bortmurknad. Den hade angripits av en aggressiv brunmögelsvamp berättar kyrkorådets ordförande Ulrika Lindström (C). Lyckligtvis är svampen död och kan inte sprida sig något mer.

De experter som tittat på skadorna tror att problemen kan ha börjat med att konstruktionen blivit vattenskadad. Kanske har taket varit otätt vid något tillfälle, enligt Ulrika Lindström. Det skulle i så fall kunna vara flera decennier tillbaka.

Ingen vet ännu hur mycket som är skadat. Risken finns att takstolarna i det stora välvda taket måste bytas ut. Det skulle vara en komplicerad och mycket dyr process som krävde att man stöttade upp hela taket under tiden.

Kyrkan har varit stängd sedan i våras. Om någon vill gifta sig eller ha begravning i en mer traditionell helgedom kan Skogfolket åka till kyrkor i grannförsamlingarna. De vanliga gudstjänsterna hålls i församlingsgården S:t Staffans hus. Där har ett förhöjt skrivbord fått bli altare. Bonaderna som redan hängde på väggen har blivit till altartavlor.

- Det har fungerat väldigt bra i S:t Staffans hus, säger Ulrika Lindström.