Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt val av ny EU-minister

Det blev Birgitta Ohlsson (FP). Den nya EU-ministern höll i går sin första presskonferens i Rosenbad.

Annons

Det är ett bra val. Och det är ett viktigt val för Folkpartiet. Utnämningen handlar lika mycket om valrörelsen som om en ny EU-minister. Folkpartiet behöver bredda sin profil och det gör man genom att välja Birgitta Ohlsson.

Framförallt så är hon en av de riksdagsledamöter, inte bara i Folkpartiet, som kan mest om utrikespolitik. Hon har dock inte flugit i skytteltrafik till FN-skrapan i New York.

Hon har snarare haft klippkort till världens krigshärdar. Det har gett en annan prägel på hennes engagemang som kommer väl till pass som ny EU-minister.

Om det blir ett lyckat val för Folkpartiet är till stor del upp till Birgitta Ohlsson själv. Hon har under åren många gånger jobbat i underläge mot partiet eller partiledningen. Nu tillhör hon partiets yttersta ledning.

Det är en helt annan roll, och kräver ett annat förhållningssätt. Ingen annan än hon själv kan se till att det blir så.

Brigitta Ohlsson visade på gårdagens presskonferens att hon blir en ytterst kompetent EU-minister. Hon är tydlig i sitt budskap och i sina målsättningar. Och hon kommer att bli regeringens mest spännande minister.

Folkpartiets framgångar i EU-valet och den uppsättning ministrar som Folkpartiledaren Jan Björklund har samlat runt sig gör att Folkpartiets chanser till en valframgång ökar. Framförallt i storstäderna.

Och det är något som hela den borgerliga regeringen behöver.

Mer läsning

Annons