Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Modersmål är viktigt"

Det är viktigt att få utveckla och använda sitt modersmål. Det konstaterades när elever som studerar sitt modersmål på distans fick träffa sina lärare i verkligheten.

Elever som studerar sitt modersmål på distans via Uppsala får möjlighet att träffa sina lärare på plats i Ljusdal en gång per termin. Under onsdagen var det dags igen.

Kommunens skolbarn från årskurs ett upp till elever på gymnasienivå fanns representerade i Slottegymnasiets klassrum.

Tolv lärare hade rest från Uppsala för en dags undervisning.

– På lektionerna får eleverna och lärarna möjlighet att träffas. Annars ser de bara lärarna via nätet och barnen sitter på olika skolor och har lektionerna samtidigt, säger Stina Flygerfeldt Björk, modersmålssamordnare på Ljusdals kommun.

På plats fanns många relativt nyanlända elever men även de som växt upp i Sverige och har en förälder med ett annat språk som modersmål.

I ett av klassrummen sjunger läraren Govith Dinkgairw, som ursprungligen kommer från Thailand, tillsammans med sina elever. Och så hjälps de åt att förvandla tre av eleverna till mumier. Det är för att de ska lära sig att samarbeta, berättar han. Senare väntar undervisning och ett prov.

Tioåriga Anna Smålänning som går på Öjeskolan i Järvsö ser road ut där hon står beklädd i toalettpapper.

Hennes mamma kommer från Thailand.

– Det är roligt att få träffa alla. Men vi lär oss mycket av språket över datorn också, säger hon.

Under lektionerna får eleverna ge utlopp för vad de kan och lärt sig. Det är även ett bra tillfälle för dem att knyta nya kontakter.

Det tycker Hamdi Abdullahi, 16 år från Somalia, som studerar på Slottegymnasiet. På skolan pratar hon svenska med sina somaliska kompisar. Men hon är angelägen om att upprätthålla sitt modersmål.

– Det är viktigt för att man inte ska glömma det, säger Hamdi Abdullahi.

Hon tycker att distansundervisningen fungerar bra och ger värdefull kunskap.

– Här i Ljusdal finns inga lärare som kan somaliska och som har utbildning. Därför är det bra att det finns någon som kan undervisa oss i vårt språk. Och vi lär oss ännu mer när de är här och träffar oss, säger Hamdi Abdullahi.

En av lärarna på plats var Anne Harbom Järdelund, modersmålslärare i finska och samordnare för distansundervisningen i Uppsala. Hon menar att det är viktigt att kunna sitt modersmål för arbetslivet skull, samt för att känna till sina rötter.

– Genom goda kunskaper i modersmålet har eleverna lättare att lära sig fler språk, säger Anne Harbom Järdelund.