Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modern Don Quijote

600 personer har sett deras föreställningar i Bergwallhallen i Bollnäs.

Annons

Höghammarskolans elever har de senaste dagarna spelat sin teateruppsättning Don Quijote för storpublik.

– Det har varit otroligt roligt att göra det här. Vår teaterlärare Alicia är ganska sträng men det är bra, för då blir vi bra.

Det sa Joel Boija, en av skådespelarna och en av dem som hade rollen Don Quijote.

Flera av eleverna hade just den rollen och här gick det undan i svängarna: samma handling utspelades både i tiden när sagan skrevs (1600-tal) och i nutid, med dator och Iphone med bland rekvisitan.

Teaterläraren Alicia Rowinska har skrivit det nya manuset, grundat på manuset från 1605 och 1615.

– Här handlar det om drömmar och om mobbing och det är minst lika aktuellt i dag, säger Alicia Rowinska, som också varit föreställningens regissör.

Hon och musikläraren Andreas Lidberg är glada att eleverna fått låna fina Bergwallhallen som estetgymnasiet använder på Heden.

– Bra ljus och ljud, här finns fina förutsättningar för ett bra resultat.

Redan i oktober började förberedelserna. Arbetet med rekvisita har också tagit tid.

Don Quijotes klumpiga väpnare (Amanda Mattsson) drog många roade skratt bland publiken.

– Det är roligt att spela för publik och roligt när man hör publiken skratta, säger Tobias Jonsson, en annan av dem som spelade Don Quijote.

Ensemblens duktigaste sångare verkar vara Marinel Isaksson. Han spelar saxofon men sjöng också en sång med lokal Bollnäs-text med en Björn Afzelius-melodi som grund.

Den egna sångtexten har gjorts av Alicia Rowinska.

Många skådespelare fick stå långa stunder och flaxa med armarna. De spelade väderkvarnar.

Som nog många vet, ett av de mest kända styckena i klassikerna är när Don Quijote är när hans fantasi skenar iväg med honom och han slåss med jättar - som i själva verket var snurrande väderkvarnar.