Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas verkliga utmaningar

Det är svårt att tänka sig en kandidat med starkare stöd, konstaterade ordföranden för Moderaternas valberedning, Lars-Ingvar Ljungman, när han i början av december meddelande att Anna Kinberg Batra blir ny moderatledare när partiet samlas till extrastämma den 10 januari.

Efter Fredrik Reinfeldts snabba sorti på valnatten talade mycket för att

2015 skulle bli en turbulent tid för M. Det var långt ifrån säkert att Kinberg Batra, som under de senaste fyra åren varit Moderaternas gruppledare i riksdagen och som utan tvivel är kvalificerad för både partiledarposten och rollen som statsministerkandidat, skulle ta över.

Men framförallt ventilerade en rad kommunpolitiker sitt missnöje med partiets inriktning och det hördes krav på en återgång till de gamla Moderaternas politik, inte minst i form av en mer restriktiv invandringspolitik. Det fick många att spekulera i en kursomläggning bort från Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs politik.

Höstens politiska osäkerhet och hotet om extraval gjorde emellertid att partiet snabbt slöt upp bakom Anna Kinberg Batra. Det uteblivna valet lär leda till att konflikterna bubblar upp igen.

Analysen i Moderaternas valutvärdering, som tydligt värnar Reinfeldts öppenhetslinje i migrationspolitiken, är kontroversiell på sina håll inom partiet. Det finns även kring M en grupp borgerliga debattörer som beskriver Reinfeldts åsikter i migrationsfrågan som miljöpartipolitik

och som menar att partiets centrala problem är väljartappet till Sverigedemokraterna.

När Kinberg Batra, som tillhör samma grupp liberala moderater som sin företrädare, beskriver sina planer handlar det dock om en direkt fortsättning på de nya Moderaternas inriktning och samhällsanalys (Dagens Industri 30/12). Det centrala är arbetslinjen, hur fler jobb kan skapas, men även hur arbetslinjen kan bidra till ökad jämställdhet. Det är en rimlig grund för att utforma den reformagenda som saknades i höstens valrörelse.

Sett till politikutvecklingen finns tre övergripande utmaningar för den nya M-ledaren. För det första måste jobbpolitiken utvecklas för att passa ett ännu högre omvandlingstempo i ekonomin. En prognos från Stiftelsen för strategisk forskning gör exempelvis gällande att vartannat jobb kommer att automatiseras inom 20 år. För det andra gäller det att göra den frihetlighet som sedan länge finns inom M attraktiv för stora grupper yngre väljare som i många fall vänder sig vänsterut när de söker ett parti som svarar upp mot den livsstilsliberalism de ser som självklar. Och för det tredje handlar det om att komma till rätta med Reinfeldterans kanske största politikmisstag – nedrustningen av det svenska försvaret.

Det är de verkligt viktiga frågorna för Anna Kinberg Batra. Inte att hålla sig väl med några kommunpolitiker som vill göra Sverige mindre öppet.