Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna tror på Europa

På många håll i Europa är främlingsfientliga och EU-skeptiska partier på frammarsch. Deras mål är att försvaga det europeiska samarbetet och försvåra den fria rörligheten som är unionens grundstomme.

Vi anser att man bör vara ödmjuk och känna till sin europeiska historia – hela samarbetet startade som ett fredsprojekt efter de två världskrig som härjat under början av 1900-talet. När vi idag ser de främlingsfientliga rörelserna andas ny luft samtidigt som Ryssland genom att bryta mot internationell rätt annekterat Krimhalvön i Ukraina och fortsatt agerar mycket oberäkneligt är det vår skyldighet att stå upp för ett starkt, enat och demokratiskt Europa.

Den fria rörligheten gör att vi idag reser, handlar, studerar och arbetar på ett mer gränslöst sätt än vi någonsin gjort tidigare. När stater blir mer och mer beroende av varandra ökar även viljan att lösa meningsskiljaktigheter vid förhandlingsbordet.

För oss är det centralt att EU ska vara stort i frågor rörande bekämpning av internationell organiserad brottslighet, klimat- och miljöfrågor, jobbskapande, handel och flyktingpolitik. Europeiska Unionen ska vara en stark aktör på den utrikespolitiska arenan och visa att medlemsstaterna gemensamt står upp för frihet, fred, och mänskliga rättigheter. Tron på rättsstaten, öppenhet och tolerans ska genomsyra hela vårt arbete.

Men lika betydelsefullt är det att EU inte ges mer makt än nödvändigt. Moderaterna står fast vid att gällande frågor som till exempel föräldraförsäkringen, rovdjurspolitiken och familjepolitiken fattas de bästa besluten på lokal nivå.

EU förhandlar just nu om ett frihandelsavtal med USA vilket vi anser är mycket positivt. De tänkbara vinsterna är stora. Sveriges expertmyndighet för utrikeshandel, Kommerskollegium, värderar att den svenska exporten till USA skulle kunna öka med hela 17 procent. Det skulle ge exporterande företag i Sverige större tillgång till den amerikanska marknaden, och det skulle leda till jobb och utveckling i hela landet.

Moderaterna kommer fortsätta arbeta för en lagstiftning som gynnar både konsument och producent, både i Sverige och inom EU. Vi vill ha en obligatorisk ursprungsmärkning av färskt kött där det framgår var djuret är fött, uppfött och slaktat. Förbättra informationen om vilka miljö-, kvalitets- och djurskyddskrav som kan ställas vid upphandling är andra frågor som är centrala för oss.

När Socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog intervjuades av SVT för några veckor sedan uppgav hon att hon hade röstat nej till ett svenskt medlemskap i EU även i dag. Detta är något alla bör reflektera över en gång extra innan man lägger sin röst på S. Vem tror du gör mest nytta i ett fotbollslag – en positiv spelare som vill delta i spelet och tror på lagets samlade kraft eller en negativt inställd som hellre hade suttit på läktaren?

Det har aldrig varit viktigare att rösta i ett EU-val än i år.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Anna-Maria Corazza Bildt (M)

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel