Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna sparkar in öppna dörrar

Lars Kriss: "Det säger mer om Moderaternas kris än om polisens. "

Anna Kinberg Batra kräver rikspolischef Dan Eliassons avgång. Det säger mer om Moderaternas kris än om polisens.

Moderatledaren går hårt åt polischefen: Eliasson håller inte måttet. Den barska kritiken i måndagens jultal kompletterades för säkerhets skull med en debattartikel. ”Svensk polis behöver en nystart och bättre styrning. Därför behövs också en ny rikspolischef”, löd domen i Aftonbladet(19/12).

AKB fick väntat eldunderstöd av Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. ”Jag är förvånad att Eliasson fortfarande är kvar”, menade hon. Så låter ifrågasatta partiledare som slår in öppna dörrar. Även när de har rätt blir det fel.

Polisens omorganisation är ett fiasko. Brottsuppklarningen är den lägsta på 16 år. Mord i kriminella miljöer prioriteras bort. Stölder och inbrott förpassas direkt till slasken. Bara 47 procent av svenskarna har mycket stort eller stort förtroende för polisen, vilket är ett tapp på 14 procentenheter under 2016.

Det yttersta ansvaret för moraset har rikspolischefen. Därför är det olyckligt att AKB:s frontalangrepp på Eliasson kan leda till att han får behålla jobbet.

Fram till i måndags talade allt för att Dan Eliasson var på väg bort efter årsskiftet. Rikspolischefens tidiga löfte till inrikesminister Anders Ygeman, att inte äska mer resurser till polisens budget, är brutet. Någon förbättring av brottsuppklarningen kommer inte att ske under 2017.

Men nu laddas frågan om Eliassons framtid med politisk prestige. Regeringen kan välja att behålla honom för att skada oppositionen. M:s ledstjärna under Reinfeldt-eran var regeringsduglighet.

Anna Kinberg Batra gör anspråk på statsministerposten. Då krävs diplomatiskt handlag med statens ämbetsmän.

Moderaterna styrde justitiedepartementet i åtta år fram till 2014. Nu hävdar AKB att M har en plan för ett starkare Sverige. Hon borde ägna sig åt den, i stället för att recensera myndighetschefer.