Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna som det statsbärande partiet

Fredrik Reinfeldt har bestämt sig för att göra Moderaterna till ett statsbärande parti.
Hans målsättning har egentligen varit tydlig en längre tid. När Reinfeldt inför förra valet, då utarbetandet av de nya Moderaterna pågick, fick frågan vad det var för fel på de gamla Moderaterna svarade han kort att de vann i alla fall inga val.

Annons

Det tänkte Reinfeldt ändra på. Och gjorde så. Varvid han också blev statsminister.

I förra veckan hade jag möjlighet att tillsammans med några andra ledarskribenter sitta ner och prata med statsminister Reinfeldt om både det ena och det andra, men framför allt om den stundande valrörelsen.

Han sa det förvisso inte rakt ut, men mellan raderna gick det utan problem att utläsa att Moderaterna kommer att presentera sig som det regeringsbärande partiet. Att det är Reinfeldt och Borg som är garanterna för den stabilitet och trygghet som regeringen har förmedlat under den kris som vi nyligen har kommit ur. Och som kanske även lurar i vassen.

I går hade Reinfeldt och Borg kallat till presskonferens för att lugna de väljare som har oroats av att Centerpartiet och Folkpartiet vill ändra i arbetsrätten. Något sådant kommer inte Moderaterna att gå med på, var budskapet från statsministern och finansministern.

Vill man vara ett statsbärande parti kan man inte vara allt för radikal. Och det är inte Reinfeldt.

Strategin har också varit lyckosam. I senaste opinionsundersökningen av Demoskop, som också den presenterades i går, får Moderaterna stöd av 34,5 procent. Vilket gör Moderaterna till Sveriges största parti, i den här mätningen.

För samtidigt som Moderaterna ökar med nästan fyra procentenheter så rasar Socialdemokraterna med precis lika mycket. Till för Socialdemokraterna blygsamma 29,9 procent.

Alliansen har vunnit mycket på det sätt som regeringen har hanterat finanskrisen. Svenska folket har stort förtroende för hur de sköter staten och ekonomi. Därför är det inte så konstigt att det till slut verkar betala sig i opinionsmätningarna.

Men det är i princip bara Moderaterna som har gynnats. Övriga allianspartier halkar efter i varierande grad.

Det är inte bara Socialdemokraterna som lider av att Reinfeldt är på väg att göra Moderaterna till det statsbärande partiet.

Mer läsning

Annons