Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna som bromsar näringspolitiken

/

Att jobben kommer att bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen är alla överens om. Finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen har förorsakat många varsel med konsekvensen att många har mist jobbet och arbetslösheten har rakat i höjden.
I slutet av januari var 265 000 personer, vilket motsvarar 5,7 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 55 000 personer, eller 1,2 procentenheter, jämfört med för precis ett år sedan.

Annons

Räknar man även in de personer som ingår i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder uppgår arbetslösheten till 438 000 personer eller 9,4 procent av arbetskraften.

I Gävleborgs län är det emellertid än värre. Länet har tillsammans med Västernorrlands län den högsta arbetslösheten i landet.

Fast nu ser det inte ut att bli särskilt mycket värre. Den ökande arbetslösheten är på väg att bromsa upp. Och för ungdomar så minskar arbetslösheten något. Åtminstone är det den bedömning av läget som Arbetsförmedlingen gör, om än för hela landet och inte specifikt för länet.

Det är självfallet en mycket glädjande prognos, men betyder för den delen skull inte att alla problem är över. Arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög och det finns många åtgärder som borde vidtas för att underlätta för företag att anställa och för arbetslösa att åter komma in på arbetsmarknaden.

Däremot förändrar det här spelreglerna något inför valet. Nu kommer inte debatten att föras utifrån en situation där allting blir sämre, utan tvärtom bättre.

Det betyder för den delens skull inte att företrädarna för den borgerliga alliansen bör agera likt Göran Persson gjorde inför valet 2006. Under våren så påstod Persson att jobben var på gång och att det framåt hösten skulle visa sig att jobben inte skulle bli en stor fråga i valrörelsen. Det var en kraftig missbedömning från Perssons sida. Visst kom jobben, men inte i den takt som Persson och Socialdemokraterna hade tänkt sig. Och visst blev jobben en stor fråga i valrörelsen.

Det kommer det att bli även i år.

Därför blir den intressanta och viktiga striden mellan de båda blocken om vem som på bäst sätt lyckas övertyga väljarna om att deras politik är den mest framgångsrika i detta avseende.

Om man bortser från Vänsterpartiet, vilket är svårt om man ingår i det rödgröna samarbetet, så är de flesta riksdagspartierna överens om att merparten av de nya jobben ska skapas hos företag inom den privata sektorn. Det betyder att politiken behöver innehålla åtgärder som ger de här företagen förutsättningar för tillväxt och underlättar för nyanställningar.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström riktade i går stark kritik mot såväl Socialdemokraterna och Moderaterna för att de inte på ett tydligt sätt redovisat sådana åtgärder. Störst var onekligen kritiken mot Socialdemokraterna och den rödgröna oppositionen för att de förefaller vilja straffa företagen genom att tvångsbeskatta dem, och undrade på vilket sätt som man tror att det leder till fler jobb.

Även Moderaterna fick sig en rättmätig känga för att de inte tar företagens villkor på allvar. Men den kunde ha varit tydligare.

Det är inte någon hemlighet att politiken från näringsdepartementet kunde ha varit betydligt bättre för företagen om inte Moderaterna höll emot.

Mer läsning

Annons