Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna siffertrixar på hög nivå

Moderaterna Anna Kinberg-Batra, Tomas Tobé och Viktor Wärnick, hävdade (3/4) att Socialdemokraterna skulle ha ett budgethål. Det är siffertrixande på högsta nivå.

Socialdemokraterna har flera år i rad lagt fram fullt finansierade budgetmotioner. Under de senaste två åren har de till och med varit stramare än regeringens med flera miljarder kronor tillgodo.

I höstas presenterade vi en budgetmotion för 2014. Tyvärr röstades den ner i riksdagen och har därmed fallit. Nu spekulerar Moderaterna om hur vår budgetmotion för 2015 kommer att se ut baserat på våra förslag för 2014. Det är att jämföra äpplen med päron. Tidningarnas Telegrambyrås faktagranskning gav Fredrik Reinfeldt gult kort efter att han kommit med samma felaktiga påstående.

Det enda budgethål som existerar är det som moderatregeringen skapat. I år kommer regeringen att låna 87 miljarder enligt Ekonomistyrningsverket. Det är 240 miljoner kronor om dagen, tio miljoner i timmen. Detta är budgethålet i svensk ekonomi – och det hålet finns på riktigt. Det hålet har redan fått följder för skolorna i Söderhamn.

Kinberg-Batra, Tobé och Wärnicks regering har stoppat skattesänkningspengar rakt ner i fickorna på höginkomsttagare och miljonärer i storstadsområdena och fryst statsbidragen till kommunerna med summor motsvarande mer än 100 miljoner kronor för Söderhamns del.

När vi socialdemokrater lägger fram budgeten i höst kommer den att vara fullt finansierad, precis som våra budgetar alltid är, och det vet väljarna i Söderhamn.

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot från Söderhamn

Bo Wikström (S)

ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel