Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna påstår att pension är bidrag

/

Efter den politiska kraftsamlingen i Almedalen har sommarstiltjen präglat den politiska debatten. Med ett undantag. Mona Sahlins och Ingvar Carlssons artikel om att pensionärerna drabbas av straffskatt. Den har haft sådant genomslag att en rad borgerliga företrädare nu försöker förneka att så är fallet.

Annons

Moderata riskdagsledamoten Margareta B Kjellin från Hudiksvall skriver i Svenska Dagbladet att det inte finns någon straffskatt på pensionärer. Hon avstår att diskutera varför den borgerliga alliansen anser att det är riktigt att pension beskattas hårdare än motsvarande förvärvsinkomst. I stället försöker hon vända på argumentationen genom att påstå att Socialdemokraterna tycker att det är orättvist att vanligt folk får behålla mer av sin lön.

Den som tar Margareta Kjellin på orden märker att hon för det första inte betraktar pensionärer som ”vanligt folk”. För det andra försöker hon smita från fakta. Nämligen att Socialdemokraterna kräver att pensionärer inte ska betala mer i skatt än förvärvsarbetande. Därför har de rödgröna lovat att sänka skatten på pension så att vi återigen får en rättvis beskattning där alla efter bärkraft tar samma ansvar för statens och kommunernas verksamhet.

Detta motsätter sig Margareta B Kjellin och hennes borgerliga riksdagskollegor. De anser att pension fortsatt ska beskattats betydligt hårdare än förvärvsinkomst. Hon talar också tyst om att den borgerliga skattepolitiken inneburit mycket stora skattesänkningar för höginkomsttagare och förmögna. Ett exempel är att Kjellin har röstat igenom en politik som innebär att skatten på hennes riksdagsarvode som kring 700 000 kronor om året sänkts med inte mindre än 18 000 kronor.

Riksdagen utredningstjänst har redovisat att pensionärerna är den grupp som har haft den sämsta ekonomiska utvecklingen under de borgerliga regeringsåren. En av orsakerna till detta är att pensionerna beskattas särskilt hårt. En pensionär som har 14 000 kronor i månaden i pension betalar drygt 700 kronor mer i skatt varje månad än en person med motsvarande förvärvsinkomst.

Det stora flertalet pensionärer lever med knappa marginaler. Pensionerna har sänkts i år och kommer att sänkas nästa år. Att de borgerliga partierna går till val på att pensionärerna ska betala många hundralappar extra i skatt är obegripligt.

Kjellin avslutat sitt försvar för att pensionärerna ska betala en särskilt hög skatt med att ”att det är tydligt att vi går mot ett val där bidragslinjen ställs mot arbetslinjen”. Därmed får pensionärerna klart besked. I Moderaterna ögon är de bidragstagare. Inget kunde vara mer felaktigt.

Den generation som i dag får pension har med sina arbetsinsatser byggt upp Sverige. Under hela sitt verksamma liv har pensionärerna bidragit till uppbyggnaden av den välfärd som ska garantera pensionerna. Dessutom har pensionärerna genom egna inbetalningar och genom att avstå löneutrymme sett till att bygga upp pensionssystemet. När ska de borgerliga partierna erkänna att pension är uppskjuten lön och inget bidrag?

Sören Thunell

Mer läsning

Annons