Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna försvarar kärnkraften

Miljöpartisten Göte Bohman ifrågasatte i debattinlägg den 29 juli alliansens energi- och klimatuppgörelse i allmänhet och min positiva till inställning till kärnkraft i synnerhet.

Annons

Personligen upplever jag dock ett allt större stöd för alliansens politik på området och även mer specifikt för moderaternas inställning i frågor som rör både klimat och energi.

Moderaterna anser att det är viktigt att skapa en tillförlitlig energimarknad med konkurrenskraftiga priser samtidigt som energiproduktion med fossila bränslen ska fasas ut. Sverige ligger glädjande i framkant inom EU på miljöområdet med en energiproduktion som till 40 procent är förnyelsebar, en siffra som ska öka till 49 procent i enlighet med EU:s miljö- och klimatmål till år 2020. Blir förhandlingarna om ett nytt internationellt klimatavtal framgångsrika i slutet av året är vi dessutom beredda att öka ambitionen.

En av de viktigaste förklaringarna till varför Sverige ligger i framkant är att vi på 60- och 70-talet byggde ut vår koldioxidneutrala energiproduktion i form av kärnkraft och vattenkraft. I takt med att klimathotet växt i styrka hat detta visat sig vara klokt och i samband med EU-ministermötet i Åre nyligen fick det även stöd av den numera vitt omtalade ekonomiprofessorn Nicholas Stern. Att gå vidare med mer vattenkraft på orörda älvar känns dock inte aktuellt och det väcker frågan om kärnkraftens framtid.

Förra året så stod kärnkraften för mer än 50 procent av elproduktionen i Sverige vilket ger en mer än tydlig indikation på att kärnkraften kommer att vara en oumbärlig komponent i vår energimix för en överskådlig framtid. Alliansen har, i och med sin uppgörelse, nu gjort det möjligt att byta ut gamla reaktorer mot säkrare och effektivare om marknadens parter önskar detta. Detta välkomnar vi moderater därför minst lika mycket som de ambitiösa satsningar som regeringen satsar på det förnyelsebara.

Gällande vindkraften får jag dock medge att Göte Bohman har en viktig synpunkt gällande uttagsbeskattningen och det tar jag med mig i vårt kommande arbete. Gällande prissättning av el är dock Bohmans beskrivning orättvis. Sanningen är att prissättningen av el är komplicerad men hur man än vänder och vrider på det så är kärnkraft nästan hälften så dyr att producera som vindkraft om skatter och subventioner exkluderas. Det slutgiltiga priset vi konsumenter får betala bestäms av den sista producerade enheten energi och därför gäller det med andra ord att få den att bli så billig som möjlig. Här har kärnkraften en viktig roll att spela.

Vi moderater kommer inom alliansen och gentemot oppositionen att fortsätta driva på för en politik som innebär en energipolitik som baseras på kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebar energi. Det innebär inte att vi är beredda att tumma på säkerheten och förbli okritiska när incidenter inträffar, tvärtom. Energi- och klimatpolitiken är en av de största frågor Sverige och världen har att hantera. Det kräver ansvar och en trovärdig politisk inriktning som både bekämpar klimathot och för höga elpriser.

Riksdagsledamot för Gävleborgs län

Mer läsning

Annons