Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna är borgerlighetens draglok

/

Flera opinionsundersökningar redovisar att de båda blocken är jämnstarka. Enligt SIFO har de borgerliga partierna ett försprång. I Statistiska Centralbyråns (SCB) mätning leder de rödgröna med fem procent.

Annons

Många kommentatorer menar att det skett en stor opinionsförändring under andra hälften av maj och att detta förklarar varför SCB-mätningens resultat skiljer sig markant från exempelvis SIFO.

Erfarenheten talar mot att det skulle ha skett en så dramatisk opinionsförskjutning på ett par veckor att ett försprång på fem procent för de rödgröna förbytts till en ledning för det borgerliga blocket.

Mera troligt är att skillnaden i mätmetoder leder till att olika institut värderar sitt grundmaterial olika. Alla undersökare försöker korrigera de inkomna svaren så att de ska vara representativa för hela valmanskåren.

Vi vet att andelen unga som svarar är för låg. Helt enkelt därför att så många saknar fast telefon. Hur undersökarna hanterar detta problem är naturligtvis betydelsefullt i en situation då partisympatierna skiljer sig markant mellan olika åldergrupper.

Om tre månader är det val. Då får vi veta hur väljarna tar ställning. Den enda slutsats man nu vågar dra idag är att valrörelsen kommer att få en avgörande roll för resultatet.

Det är mycket intressant att läsa SCB-undersökningen. Oavsett om den ger en korrekt bild av styrkeförhållandena mellan blocken eller ej. De stora skillnaderna i åsikter mellan de yngre väljarna och pensionärerna kvarstår.

Likaså är skillnaderna stor mellan män och kvinnor. Det är bland män från 35 år och uppåt som de borgerliga partierna har sitt starkaste stöd. Bland kvinnorna och de yngre männen finns det en klar majoritet för de rödgröna.

SCB-siffrorna visar att Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har mycket svårt att vinna unga väljare. Tillsammans får de inte ens tio procents stöd från väljarna i åldersgrupperna upp till 30 år.

Däremot behåller de tre små borgerliga partierna en starkare ställning bland de äldsta väljarna. I gruppen 75 år och äldre får de stöd av drygt var femte väljare. Här hittar vi förklaringen till att Centerpartiet och Kristdemokraterna med knapp marginal klarar fyraprocentspärren.

Det är Moderaterna som är alliansens draglok. Sedan novemberundersökningen ökar de med tre procent. Moderaterna tar över väljare från Centern och Folkpartiet. Dessutom är mobiliseringen mycket god och partiet har också fått ett nettoinflöde på i storleksordningen 30 000 väljare från Socialdemokraterna. Ungefär lika stor är förlusten till Miljöpartiet. Moderaterna tappar också väljare till Sverigedemokraterna och Piratpartiet.

Obalansen mellan de segersäkra Moderaterna och de hårt pressade små borgerliga partierna leder till problem för det borgerliga blocket. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna måste profilera sina egna partier i valrörelsen. Räkna därför med att det blir en betydligt mer splittrad borgerlighet som går till val i höst jämfört med valrörelsen 2006.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons