Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata prioriteringar

/

Vilka områden ska prioriteras? Och hur stort är egentligen reformutrymmet?
Det här är de två övergripande frågorna som alliansregeringen har att ta ställning till under de förhandlingar som nu inleds inför fastställandet av nästa års statsbudget.

Annons

Tidigare har budskapet från statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg varit att reformutrymmet i princip var lika med noll. Men så i förra veckan började det låta annorlunda från finansministern. Utvecklingen ser nu lite ljusare ut, vilket möjliggör ett antal satsningar utan att man för den delen riskerar stabiliteten i ekonomin.

Så när Reinfeldt och Borg i går mötte pressen för att leverera Moderaternas syn på den kommande statsbudgeten var inte frågan om det finns utrymme för reformer. Utan i stället vilken typ av reformer som kan komma i fråga.

Överst på Moderaternas prioriteringslista har Reinfeldt och Borg satt upp att tillföra pengar till kommunsektorn för att fylla det fall i skatteintäkterna som den ekonomiska krisen har orsakat. Därmed är Moderaterna det sista av riksdagspartierna som uttrycker en vilja att öka stödet ytterligare till landets kommuner och landsting. Vilket då logiskt sett också måste innebära att vi kan räkna med att höstens budget kommer att innehålla någon form av förstärkning för kommunsektorn.

Andra områden som Moderaterna vill prioritera är ökat stöd till brottsbekämpning och stöd för omställning för arbetslösa i form av tillfälliga utbildningsplatser. Först därefter, men ändock, menar Borg och Reinfeldt att det är önskvärt – om utrymme finns – att genomföra även en fjärde steg i jobbskatteavdraget.

Nog är det en riktigt inriktning att fortsätta att sänka inkomstskatten. Men det finns andra reformer som får betraktas som betydligt viktigare. Och därför måste komma högre upp på prioriteringslistan.

Arbetslösheten fortsätter att stiga, och kommer så att göra ett bra tag till. Även om det inte är regeringens fel att så sker, så måste den ändå vidta en rad åtgärder för att underlätta inträde eller återinträde på arbetsmarknaden.

En viktig åtgärd i detta sammanhang är att sänka arbetsgivaravgiften. Men det är en ”dyr” reform, som Moderaterna inte tidigare varit särskilt villiga att genomföra. Tyvärr har Centerpartiet stått ganska ensamt i kampen för att förbättra villkor och förutsättningar för företagen.

Men eftersom en generell sänkning av arbetsgivaravgiften även skulle gynna kommunsektorn borde en sådan reform kunna utgöra en del av paketet för att förstärka kommunkassorna.

Och även om det skulle finnas utrymme för att genomföra ett fjärde steg i jobbskatteavdraget, vilket skulle vara mer än välkommet, så måste skatten först sänkas för pensionärerna innan det steget kan tas.

Mer läsning

Annons