Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat maktfullkomlighet och bristande moral

/

Moderaterna i Stockholm har råkat ut för ett grovt fuskförsök. En riksdagskandidat har värvat nya medlemmar genom att betala deras medlemsavgift.

Annons

Nu utreder en revisionsbyrå om det rör sig om ett isolerat fall eller om flera ledande Moderater i Stockholms stad och län också gjort sig skyldiga till liknande fusk.

För Moderaterna är det självfallet pinsamt att behöva be en utomstående revisionsfirma undersöka om ett antal av partiets främsta företrädare ägnar sig åt något som närmast kan liknas vid att köpa röststöd.

Tyvärr drabbar affären alla politiska partier. När politiker avslöjas som fuskare, missbrukar sin ställning eller begår brottliga handlingar spär det på medborgarnas misstro mot hela vårt demokratiska system.

En ofta åberopad uppfattning är att det finns ett samband mellan ett partis styrkeposition och risken för att partiets representanter förlorar den moraliska kompassriktningen.

Så har borgerliga debattörer förklarat ledande S-företrädares tillkortakommanden. Jag minns väl hur debatten fördes på 70-talet då transportarbetarnas ordförande Hans Eriksson tvingades avgå. Likadant var det då missbruket med representationspengar i Motala avslöjades. I vårt eget län upplevde vi samma diskussion då några ledande s-politiker tappade omdömet under utlandsresor.

Efter en rad så kallade affärer tillsatte Socialdemokraterna en etikkommission. Den debatt som följde efter kommissionens rapport blev välgörande. Visserligen kan inget parti garantera att alla partiets förtroendevalda vandrar på den smala vägen. Men de senaste åren har det varit mycket få medieavslöjanden som rört S-politiker.

I Stockholms stad och län har Moderaterna sedan länge en mycket stark ställning. Dessutom är den lokala granskningen eftersatt i huvudstadens medieutbud. Kanske är detta en förklaring till att Moderaterna under denna mandatperiod drabbats av en rad avslöjanden om fusk och i vissa fall rena oegentligheter.

I samband med regeringsskiftet visade det sig att en rad Moderata toppolitiker fuskat med tv-avgiften. Några av de utsedda statsråden tvingades erkänna att de anlitat svart arbetskraft. Ett statsråd avgick efter avslöjanden om mycket avancerad skatteplanering.

Ännu värre är att Moderata kommunpolitiker i Täby, Upplands Väsby och Stockholm förskingrat medborgarnas tillgångar. Då de sålt skolor och andra kommunala anläggningar till underpris. Trots att detta är olagligt och mot EU-reglerna.

På onsdagen kom ännu ett bevis för att Moderat maktfullkomlighet. Europarådet kritiserar att Sverige accepterar hemliga donationer till politiska partier. På denna allvarliga kritik svarar justitieminister Beatrice Ask att regeringen inte tänker agera. Orsaken är att Moderaterna årligen tar emot många tiotals miljoner kronor från hemliga givare. Risken för korruption är uppenbar.

Förhoppningsvis växer det fram en insikt inom Moderaterna om att makt och stora penningbidrag kan korrumpera. För det som redan har skett bidrar sannerligen inte till att upprätthålla respekten för vårt demokratiska styrelseskick.

Mer läsning

Annons