Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat besked – sitt still i båten!

Vid partistämman i Örebro gav Moderaterna ett tydligt besked.. Alla politiska förslag som kan riskera att röra upp motreaktioner är banlysta. Med ett stort förtroendekapital för regeringen och en mycket försvagad opposition gäller det att ta hem så stora opinionsvinster som möjligt.

Många borgerliga debattörer kritiserar den låga Moderata profilen. De menar att tiden nu är inne för en kraftfull ideologiskt präglad högerprofilering av politiken. Men mycket talar för att Moderatledningen gör ett klokt val då den framställer sig som garant för den svenska välfärdsstaten.

Det Moderata språkbruket är numera närmast plagiat på traditionell Socialdemokratisk retorik. Ordvalen i Finansminister Anders Borgs verklighetsbeskrivning ligger mycket nära det vokabulär som gjorde den legendariske Socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng till en folkkär rikshushållare.

I en orolig tid framstår det Moderat radarparet Reinfeldt/Borg som förvaltare av stabilitet och trygghet i Sverige. Det har runnit mycket vatten i Stockholms ström sedan Moderaterna talade illa om den svenska modellen. Nu framställer de sig i stället som garanten för att vi ska klara vår välfärd trots den internationella finanskrisen.

Därmed försätts Socialdemokraterna i ett mycket besvärligt läge. Partiledaren Håkan Juholt är rejält skadeskjuten. När han känner sig tvingad att åka på turné runt landet för att be partivänner och väljare om ursäkt blir det inte mycket kraft över till att opponera.

Knappast några väljare minns att Socialdemokraterna har en skuggbudget. Det innebär att frågan om vem som är bäst lämpad att vara statsminister tar över sakpolitiken. Så länge Reinfeldt kan undvika att framstå som konflikskapande kan han lugnt sitta still i båten och se på när Juholt tvingas trampa vatten.

Men det kan snabbt visa sig att Moderaterna får problem i delar av väljaropinionen. När oppositionen framstår som kraftlös kan verkligheten bli Reinfeldts värsta fiende. I det borgerligt styrda Sverige växer utanförskapet. De sociala skillnaderna blir allt större. Allt fler upplever att Moderaterna väljer att blunda för de svåra sociala problem som drabbar en stor del av Sveriges befolkning.

Hundratusentals familjer i Sverige lever på eller nära existensminimum. Regeringen har misslyckats med att få ner den höga arbetslösheten. En stor del av vår ungdom har dömts till att stå utanför arbetsmarknaden. Barnfattigdomen och utförsäkringarna av svårt sjuka är samfläckar för en regering som påstår sig värna välfärdssamhället.

Det är svårt att spå om hur en problemfylld verklighet kommer att slå mot de självgoda Moderaterna. Däremot är det uppenbart att de tre små borgerliga partierna inte kommer att få ökat spelrum.

Från talarstolen i Örebro fick Jan Björklund, Göran Hägglund och Annie Lööf närmast brutala besked. Ni kan snacka om LAS, värnskatt och låga ungdomslöner. Men då det gäller regeringspolitiken är ni placerade i den jolle som släpar efter den Moderata regeringsskutan.

Nu är det Reinfeldt som bestämmer. Budskapet är entydigt. Sitt still i båten!

Sören Thunell