Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltelefon allt vanligare vid olaga hot

Allt fler använder mobiltelefoner för att framföra hot.

I Bollnäs–Ovanåker har anmälningarna om sms-hot ökat de senaste åren.

– Det är ett nytt sätt att hota på, framför allt bland yngre, säger förundersökningsledare Anneli Segerqvist.

Mobiltelefoner har blivit ett vanligt inslag i de flestas liv och det är därför inte konstigt att tekniken även utnyttjas till mindre smickrande ändamål.

Anneli Segerqvist är förundersökningsledare för kriminalenheten i Bollnäs och kan konstatera att sms-hot har ökat de senaste åren.

– Rent generellt är det ett nytt sätt att hota, framför allt bland den yngre generationen, säger hon.

I många fall där anmälningar om olaga hot genom sms upprättas handlar det om dispyter mellan före detta vänner berättar Anneli Segerqvist. Inte sällan har alkohol haft ett finger med i spelet.

– Ofta när vi börjar gräva i anmälningarna kommer det fram att den som skickat hotet varit full, eller påstår att det inte var han eller hon som skickat meddelandet.

För några år sedan uppmärksammades det att många telefonoperatörer erbjöd sina kunder att skicka anonyma sms. Men efter påtryckningar beslutade telefonoperatörerna att dra tillbaka tjänsten.