Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltäckning överallt – är det möjligt?

Om mobiltelefonerna hade möjlighet att fritt söka efter bästa täckning, oavsett teleoperatör, skulle täckningen på landsbygden kunna förbättras.

Annons

Det har forskare vid KTH och Skogsforsk kommit fram till.

Tekniken kallas nationell roaming och finns redan i våra telefoner, men systemet fungerar inte i Sverige, eftersom telefonoperatörerna helt enkelt inte har sådana avtal.

Hittills finns alltså inga sådana avtal i Sverige. Utomlands fungerar det så att de olika näten täcker delvis olika delar av landet och nationell roaming gör det möjligt att vara tillgänglig, oavsett vilken operatör man har.

Tommy Ljunggren, Telia, är utvecklingschef för avdelningen för mobila nät i Norden och Baltikum. Han tror inte att roaming skulle fungera särskilt bra i Sverige, eller rättare sagt – det behövs inte.

Tommy Ljunggren menar att det i Sverige är tack vare den fungerande konkurrensen som nätet är så väl utbyggt och täckningen så stor. I andra länder har man ungefär lika stora nät, och där blir roaming mer rättvist fördelat mellan de olika bolagen.

Fredrik Kapper, på PTS (Post- och telestyrelsen) konkurrensavdelning, håller det för osannolikt att roaming skulle komma till Sverige, i alla fall i närtid.