Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobila slakteriet får kritik – hotas med böter

Hälsingestintans mobila slakteri får kritik och hotas med böter efter att ha brutit mot Livsmedelverkets krav i samband med slakt.
En byråkratisk miss, menar presschefen Anna Stegs.

Det mobila slakteriet som Järvsöbaserade Hälsingestintan lanserade i höstas saknar egna stallutrymmen. Därför har Livsmedelsverket sedan starten ställt krav på att företaget måste få en dispens beviljad gällande stallutrymmen på varje gård där en slakt ska genomföras.

Men i mars i år ska Hälsingestintan ha genomfört slakt utan att det tagits beslut om en sådan dispens. Livsmedelsverket är kritiskt och menar att slakt utan godkänt stallutrymme kan innebära risker för djurens hälsa och medföra smittorisker.

Myndigheten konstaterar att bristerna är "mycket allvarliga" och har nu gett Hälsingestintan ett förbud mot att genomföra slakt utan att ha fått dispens. Om företaget bryter mot förbudet och återigen genomför slakt som inte följer kraven kommer företaget tvingas betala böter till ett värde av 50 000 kronor, vid varje tillfälle som det sker.

Anna Stegs, presschef på Hälsingestintan, vill betona att detta inte alls har påverkat djurskyddet och menar att situationen uppstått efter en byråkratiskt miss mellan Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Hon berättar att företaget skickat in alla handlingar i god tid, men att Jordbruksverket inte hade tagit det formella beslutet innan slakten ägde rum.

– Det vi skulle ha gjort var att ringa en extra gång för att försäkra oss om att de hade fattat beslutet, men Livsmedelverket har själva varit med och godkänt den här platsen, vilket sedan har legat till grund för den dispens som Jordbruksverket beslutade om i efterhand.

Finns det ingen risk att det här kan hända igen?

– Det är väl väldigt svårt att garantera det, men vi har vidtagit åtgärder och infört nya rutiner för att det här inte ska kunna inträffa igen.