Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning tar sig olika uttryck – så här kan vi inte ha det

Jag har insett att jag inte är ensam om att bli mobbad. Siffran över hur många som utsätts för mobbning är förskräckande hög, skriver signaturen "Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör".

När jag läste att mobbning inom vård, skola och omsorg har ökat med 83 procent blev jag förskräckt! Då förstod jag att jag inte är ensam. Jag lider med alla som blir utsatta. Vet hur det är! Har hållit inne med det här så länge, kanske inte lämpligt att berätta? Men nu känner jag att vi måste hjälpas åt att ta tag i det som de vuxna människor vi är.

Varför ska man bli mobbad för att man till exempel gått en utbildning? Är inte det bra för arbetsplatsen? När man är glad och lycklig över att ha fått jobb efter utbildningen, då ska man tryckas ned.

Vi vill då inte ha dig här mer än på halvtid ska du veta.

Vill då inte ha någon rapport av dig.

Vi vill då inte ha dig här i dag, åk hem.

Nu hade de ju fått ut sin sommarsemester tack vare mig som jobbat hela sommaren. Inte minsta tacksamhet. Inte alla var sådana som tur var, men några. Avundsjuka? Det tog sig olika uttryck hos dem som mobbade. Fick känna att det enda de tänkte på var att få bort mig.

Jag som aldrig varit sjuk fick flera allvarliga sjukdomar. Var till och med nära att mista livet. Blev så förvånad, stod som ett frågetecken, varför gör de så här? Ville ju inte vara elak tillbaka, lagrade allt inom mig och jobbade bara på. Var född som en snäll person och ville vara så! Hade fått med mig att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv, och det ville jag hålla!

Några har tyckt att jag var för snäll men man måste ju vara den man är.

Så småningom visade det sig att det inte var så lyckat att bara gömma allt inom sig. Det kom upp igen, om nätterna och det blev dåligt med sömnen. Man fick gå igenom samma elände igen och fick en sjukdom till. Jobbigt!

Men hör ni! Så här kan vi ju inte ha det! Vuxna människor som behandlar arbetskamrater så illa att de blir sjuka eller till och med dör! Hör ni vad gräsligt det låter? Vi måste hjälpas åt och ta tag i det här! När mobbningen ökat så mycket är det väl dags, eller hur?

Jag har hört talas om en som fick sparken efter att ha mobbat arbetskamrater. Det är kanske medicinen? Om alla vet att den policyn råder på arbetsplatsen kanske ingen vågar mobba mer, alla vill väl jobba och göra rätt för sig. Det ville jag också, men det kändes som om jag var missunnad av några avundsjuka personer. Fick till exempel inte jobba halvtid mer!

Har gjort små försök att få lite upprättelse, men har misslyckats.

"Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel