Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning på jobbet tar inte semester

Att må bra på jobbet borde vara en självklarhet men tyvärr är det inte så. Ohälsan breder ut sig, vilket leder till en mängd sjukskrivningar, skriver insändarna.

Det är många som går till jobbet med en klump i magen på grund av mobbning. Enligt Arbetsmiljöverket utsätts 420 000 personer för trakasserier på jobbet.

I semestertider försöker den som mobbas att glömma mobbningen man utsätts för, försöker glömma något som inte är möjligt att glömma. När semestern närmar sig sitt slut så kommer klumpen i magen och oron över att gå tillbaka till jobbet.

I stort sett kan vem som helst bli mobbad och det uppstår när som helst – när du är nyanställd, när du varit föräldraledig, när du har varit ute på längre uppdrag. Det kan starta med något så enkelt som att du bokar in ett möte och någon annan anser sig äga rätten till det mötet, att du blir vän med fel kollega, att du sätter dig på fel mötesstol eller att du tar dig friheten att tala på möten där det inte förväntas att du talar. På sådana här arbetsplatser är det svårt att känna arbetslust och motivation. Många får en klump i magen.

På arbetsplatser med många starka informella ledare kan modet att stå upp för de egna åsikterna vara den utlösande faktorn. I andra fall räcker det med att vara ambitiös, driven och duktig för att reta kollegorna. På arbetsplatser med ett starkt revirtänkande är mobbning mer en regel än ett undantag. På dessa arbetsplatser skapas ofta ett kluster av ledare som anser sig ha rätten att vara enväldiga domare över vad som är rätt och fel och de mobbar gärna för att behålla sin makt. Chefer och ledare har ett stort ansvar när det gäller att bryta destruktiva mönster, att ta tag i de som mobbar men tyvärr är det ofta så att de låter de som mobbar hålla på och den som blir mobbad får själv ta allt ansvar för situationen.

Vad kan vi göra för att stoppa den här negativa trenden och hur gör vi det nu? När ska vi få en heltäckande mobbningslag i Sverige? Det är hög tid att ta detta gigantiska folkhälso- och samhällsproblem på allvar.

Elaine Breske Hirscher,

interimchef, ekonom, beteendevetare & föreläsare

Linda Mathiasson

ordf. Steg för steg för en bra psykosocial miljö, coach & socionomstudent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel