Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbare fick gå kvar på skola – trots misshandel av annan elev

Under flera års tid har en elev på en skola i Söderhamns kommun känt sig mobbad.
Det har vid minst ett tillfälle handlat om fysisk misshandel då en annan elev knuffat och sparkat ner eleven.
Mobbaren fick gå kvar – nu frias skolan av Barn- och elevombudet som tycker att den aktuella skolan gjort tillräckligt.

I en anmälan till Barn- och elevombudet, BEO, den 28 april så framkom uppgifter om att en elev på en skola i Söderhamn under flera års tid har blivit mobbad av en annan elev, något P4 Gävleborg var först med att rapportera.

Från början så höll sig mobbaren till kränkande och nedsättande kommentarer. Men det hela eskalerade enligt anmälan till ren misshandel.

"Sparkar, slag och knuffar", skriver BEO i sin rapport.

Vid ett tillfälle så ska även mobbningen ha gjorts via sociala medier.

Anmälaren säger sig ha varit i kontakt med både lärare och rektor vid flera tillfällen om situationen.

Läs mer: Morgan Alling och SVT besöker Söderhamnsföretag för tv-inspelning

Läs mer: I kväll sänds Morgans mission om Samhall i Söderhamn

Men kommunen – skolan – å sin sida hävdar att man inte har haft kännedom om någon mobbning annat än vid ett enskilt tillfälle.

Då agerade man genom att kalla till sig offret och den utpekade mobbaren och ha samtal med dem. Därefter inledde man värdegrundsarbete i klassen och uppger att man höll bättre koll på raster och luncher.

Den utpekade mobbaren blev aldrig avstängd eller bortplockad från skolan. I Sverige är avstängning av elev svårt att verkställa. Det krävs bland annat att andra rimliga åtgärder redan är prövade.

Frågan som BEO skulle avgöra är om kommunen gjort tillräckligt, om man sett till "att utreda uppgifter om kränkande behandling och att vidta skäliga åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar".

BEO väljer att gå på kommunens linje. Man konstaterar att det inte finns några bevis som talar för att kommunen haft kunskap om annan mobbning än den enskilda händelsen.

Därför kommer inte BEO att kräva något skadestånd från Söderhamns kommun åt den mobbade eleven.

Läs även: Elev bytte skola efter kränkningar – ingen utredning gjordes