Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mo-bonde med bland årets lantisar

Sven-Ulrich Ohlsson i Mo blev nummer 27 av 99 i tidningen Lands lista över årets lantisar, personer som gjort något viktigt för landsbygden under 2015. På första plats kom prinsessan Sofia Hellqvist.

"Sven-Ulrich Ohlsson, Mo, har tagit steget från deltidsbonde till att satsa och bygga ut som köttproducent. Som ordförande i LRF Söderhamn har han fått kommunens matbutiker att bidra med en mjölkkrona."

Så löd motiveringen.

– Det känns överraskande men roligt att det vi gjort märks på riksnivå, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Han byggde ut ladugården i juni och utökade från 60 till 120 kor och kvigor för att fylla behovet av närproducerat kött. Han och hans granne, som också driver köttproduktion, levererar köttfärs till alla skolor i kommunen, till privatpersoner och restauranger.

Läs mer: Söderhamnsföretagare storsatsar: ”Jag är väl lite galen”

– När det gäller mjölkkronan åkte Sven-Ulrich Ohlsson runt till alla butiker i kommuner och föreslog höjningen med en krona per liter mjölk.

– Jag kände mig som Karl-Bertil Jonsson, då jag inte visste om jag skulle bli utslängd eller väl mottagen. Men alla butiker var positiva. Vi har tio mjölkbönder i kommunen och de får cirka 75 kronor extra per ko nu, så det är inga jättesummor. Men kampanjen är viktig. Många mjölkbönder tvingas lägga ner verksamheten eftersom den inte går att leva på, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Läs mer: En krona mer för lokalproducerad mjölk

Att leva som köttbonde är inte heller så lätt.

– Köttbranschen är speciell. Slakten ligger vissa tider på året så det blir en konstig inkomstkurva. Det är en utmaning att få pengarna att räcka till, säger han.

Sven-Ulrich Ohlsson jobbar 10-12 timmar om dagen, från klockan sex på morgonen. Under lugnare perioder jobbar han också med snöröjning och med konsultverksamhet.

– Jag hjälper matproducenter och kommuner i Hälsingland, Gästrikland och Skåne att göra matupphandlingar. Ett viktigt arbete som jag fortsätter med under det kommande året, samtidigt som jag jobbar vidare med produktionen och ser till att djuren har det bra. Vi får se om behovet av kött ökar framtiden. Då kanske vi bygger ut igen.