Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjukstart på supervalåret

Tjugo minuter före kommunfullmäktiges möte packade demonstranterna ihop och lämnade Rådhustorget. Ordförande John Staffas (S) konstaterade det var trevligt att träffa folket därute. Sedan kunde mötet börja.

Annons

Han påminde även om att FN har utlyst en minnesdag den 27 januari för förintelsens offer under andra världskriget.

Sedan gick det undan. Raskt kunde nämndernas resultatbudget för 2013 godkännas och läggas till handlingarna. Och visst har det svidit lite i den kommunala plånboken. Vinterväghållningen blev 7,1 miljoner kronor dyrare än väntat.

Socialnämnden överskred sin budget med 13 miljoner kronor under 2013. Ändå beslutade fullmäktige att budgetramen för nämnden ska sänkas med 5,2 miljoner kronor för att delfinansiera sysselsättningsåtgärder som ska hålla 100 arbetslösa och bidragsberoende personer i arbete med skapade jobb under 2014-2015.

Samtidigt vet man att kostnaderna för försörjningsstödet kommer att öka under 2014 – trots projektet med skapade jobb – och att budgeten för försörjningsstöd är underfinansierad och utreds just nu. Hur man ska lösa det blir en senare fråga.

Ärendet klubbades igenom utan någon som helst diskussion. Projektet med skapade jobb har pågått sedan 2009, och kommunen är i stort sett nöjd med satsningen som lönar sig på sikt, eftersom de som har fått ett skapat jobb under ett år får rätt till a-kassa och sjukersättning som staten står för.

Sedan behandlas kvällens första motion, som miljöpartiet har lämnat. Den handlar om trippelkrisen. Karin Solum (MP) var inte helt nöjd med att så många inte förstod själva begreppet trippelkris.

– Det är ett internationellt begrepp som handlar om klimatet, ekonomin och naturresurser, och att vi måste hålla oss informerade. Att till exempel 50 procent av vår mat är importerad blir ingen skitsak om det plötsligt blir stopp i transporterna, sa hon.

Att kommunen har en beredskap för detta är viktigt, enligt motionen. Centerpartiet, miljöpartiet, en moderat och en kristdemokrat reserverade sig mot avslaget – och Karin Solum var besviken över att ingen ville ta debatten.

Kvällens andra motion handlade om Infokanalen, som ingår i kabelnätet, och var skriven av moderaten Linus E Ohlson. Kanalen kan utnyttjas bättre, tycker han.

Det finns även en önskan att sända fullmäktiges sammanträden i repris på dagtid vid ett flertal tillfällen.

Nu finns det planer på att utnyttja infokanalen lite mer av bland annat Mediaverkstan. Motionen var nära ett avslag. Men Linus E Ohlson tyckte beslutet "besvarad" var bättre – och han fick stöd av kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S). Och så fick det bli.