Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkmygel oroar Milko-bönder

Häromdagen kom ett sms som chockade Milkos mjölkbönder. Priset på mjölken sänks med ytterligare tio öre. Samtidigt kommer oroande uppgifter om mygel i spelet bakom den planerade Arla-Milko-fusionen.

Annons

Under loppet av några sommarmånader har Milkos mjölkbönder fått priset på mjölken sänkt med sammanlagt 65 öre per kilo.

För mjölkbonden Anette Nordh på Kilshammars gård i Mo har sänkningarna gjort att man nu ligger under nivån för vad hon anser vara lönsamt:

- Min man Arne och jag har förlorat mer än en halv årslön på sänkningarna. Vi blev lovade bättre priser på mjölken och vågade investera i en mjölkrobot för två miljoner kronor. Två månader senare kom första sänkningen, säger hon.

Anette tror att många mjölkbönder nu kommer att slås ut.

Senaste prissänkningen kom medan Konkurrensverket som bäst funderar över om man kan godkänna att stora, dominerande Arla fusionerar med Milko.

Det som spätt på oron och missnöjet hos Milkos 636 bönder är tidningsartiklar om att det ligger mygel och hemlighetsmakeri bakom den planerade fusionen, att siffrorna i Milkos kvartalsbokslut friserats för att få Konkurrensverket att godkänna affären.

- Dom trampar på oss, säger Anette Nordh som nu bara maktlöst kan följa utvecklingen.