Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölk från Milko en krona dyrare

Mejeriföretaget Milko höjer mjölkpriset med en krona per liter. Beloppet går oavkortat tillbaka till mjölkbönderna.

- Vi gör det här för att rädda böndernas ekonomi, säger Milkos ordförande Per Åsling.

Höjningen träder i kraft på måndag nästa vecka.

Många mjölkbönder har under senare år tvingats avveckla sin verksamhet och sökt sig annan försörjning. Sedan 1985 har antalet mjölkkor i Sverige nästan halverats och under det senaste året har besättningarna minskat med 8 800 kor.

Även sett ur ett hälsingeperspektiv har det skett en dramatisk nedgång. År 2 000, när Milko bildades, fanns cirka 500 mjölkbönder i Hälsingland, i dag är siffran nere i 180.

Det är mot den bakgrunden Milko höjer mjölkpriset med en krona litern.

Ordförande Åsling och Milkos vd Erik Gumabon har låtit Sifo göra en kundundersökning om vart åt det skulle luta om mjölken blev en krona dyrare.

Resultatet av den undersökningen är också en anledning till att Milko genomför höjningen.

- Undersökningen visar att så många som nio av tio svenskar är villiga att betala en krona mer för mjölken om höjningen oavkortat går tillbaka till mjölkbönderna. Det är ett rungande stöd för Mjölkhandslaget, som vi valt att kalla prishöjningen, säger Per Åsling.

Han har räknat ut att en krona mer innebär en intäktsökning på cirka åtta procent per år.

Jan Thorén i Korskrogen är ordförande för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i Gävleborg. Han välkomnar prishöjningen.

- Det är ett bra grepp för att stärka möjligheterna att över huvud taget kunna överleva, säger han.

Att prishöjningen kan försämra mjölkböndernas situation ytterligare – i form av utslagning på grund av dyrare mjölk än konkurrenterna – är Thorén givetvis medveten om.

- Nu ställs vi inför en situation som helt bestäms av konsumenterna och ingen vet hur det kommer att sluta. Bara den som lever får se.