Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia ska spara ordentligt

(Uppdaterad klockan 18.30) Mediekoncernen Mittmedia, där de fyra hälsingetidningarna och HelaHälsingland ingår, har tagit fram en strategi för de kommande tre åren. Den innebär att fokus ska flyttas från papperstidningarna till digital nyhetsförmedling och att personalstyrkan ska minskas med uppåt 150 personer.

Annons

Av de 130 till 150 tjänster som ska bort ska omkring 100 försvinna från de 17 tidningsredaktionerna. Det ska ske genom att alla medarbetare som arbetat på någon tidning i koncernen i minst 13 år erbjuds avgångsvederlag.

Anledningen till det stora sparpaketet är att antalet prenumeranter av dagstidningarna hela tiden minskar, eftersom allt fler konsumerar nyheter digitalt. Samtidigt minskar också tidningarnas intäkter från annonsörer.

I dagsläget kommer omkring två procent av alla intäkter i koncernen från de digitala kanalerna. I strategin framgår att den andelen ska ökas till tio procent till år 2015.

För att lyckas med det ska Mittmedia, så som vi tidigare har rapporterat, börja ta betalt för nyheter på webben - bland annat på HelaHälsingland. Journalisterna på redaktionerna ska fokusera på att rapportera i de digitala kanalerna först (mobil, läsplattor, datorer) och sedan skriva artiklar för papperstidningarna. De digitala nyheterna ska också bli snabbare och mer omfattande med mer läsardialog och mer rörlig bild. Samtidigt ska tidningarna få en ny roll med mer fördjupning.

Hälsingetidningars chefredaktör, Gunilla Kindstrand, betonar att sparpaketet är ett sätt att rusta för framtiden, och att det inte handlar om att panikbromsa på grund av ekonomisk kris. Journalistiken kommer att nå läsarna via fler kanaler, säger hon, men papperstidningen kommer oundgängligen att gå igenom genomgripande förändringar.


Minskningen av personal ska förhoppningsvis i huvudsak ske genom erbjudanden om avgångsvederlag, och hur det närmare bestämt kommer att påverka tidningarna i Hälsingland är det för tidigt att sia om, säger Gunilla Kindstrand:
– Men Hälsingetidningar har ju under de senaste åren redan rationaliserat och effektiviserat mer än de flesta tidningar i Sverige.


Mittmedias journalistklubb, som bildades för bara några veckor sedan, har omgående hamnat i ett skarpt läge, konstaterar Lars Sundin, andra vice ordförande i klubben och ordförande i sektionen för anslutna inom Hälsingetidningar AB.
– Vi tycker att det är tuffa besparingskrav. Nu vill man göra sig av med upp mot 150 personer, varav 100 på redaktionerna, men har inte någon riktigt bra plan på hur verksamheten ska bedrivas i framtiden. Eftersom vi inte vet vilka som tänker acceptera avgångsvederlagen vet vi inte heller hur vi ska organisera oss på varje enskild ort. Konsekvenserna är väldigt svårt att överblicka, säger Lars Sundin.
De fackliga organisationerna är kallade till MBL-förhandlingar nästa vecka.
– Det är den tid vi har på oss för att fundera över hur vi ska agera, säger Lars Sundin.

Annons