Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittfältsavbytaren som gjort succé i kvalet

Jonas Pettersson är delad ledare i LBK:s interna poängliga när halva elitseriekvalet är spelat.
Detta trots att han numera inte är en startspelare i laget.
– Jag accepterar min roll och går ut och gör det jag ska, säger han.

Jonas Pettersson började elitseriesäsongen på sin naturliga position som back. Sedan blev han under Jesper Söderbäcks ledning omskolad till ytterhalv. Nu när Björn "Böna" Eriksson och Patrik Larsson leder LBK är Jonas Pettersson plötsligt mittfältare – som börjar matcherna på avbytarbänken. Ovant för en spelare som haft för vana att spela hela matcher.

– Det är klart att man kommer lite fel ibland när man spelar på en ny position, jag har aldrig tidigare spelat så här högt upp i banan. Men det är bara att dra en klassiker, det är tränaren som bestämmer, säger Jonas Pettersson.

Draget att spela honom på mittfältet i kvalet har hittills varit en succé. I den första matchen mot Katrineholm fick han ta över som straffskytt efter att forwarden Tobias Björklund bränt lite för många, och tackade för detta genom att näta från straffpunkten. Hemma mot Gripen i den andra omgången blev Jonas Pettersson den stora matchvinnaren genom ett hörnmål, ett straffmål och två assist till Kalle Mårtensson.

– Att spela deffmitt (defensiv mittfältare) är lite som att vara en offensiv back. Det handlar om att slå enkla pass istället för att åka så mycket själv med bollen. Jag tycker att det har rullat på bra, och det är väldigt lätt att få poäng när Kalle (Mårtensson) åker så bra, säger Jonas Pettersson, vars kontrakt med LBK går ut efter säsongen. 23-åringen omgärdas av en del rykten.

Var spelar du nästa säsong?

– Vet ej. Vi ska spela klart det här kvalet först, så får vi se sen.

Men det finns intresse från andra klubbar?

– Så kanske det är.

Vilka?

– Det håller jag för mig själv.

Vad talar för att du blir kvar i Ljusdal?

– Att spela i elitserien känns som en självklarhet, oavsett vilket lag vi pratar om. Jag vill inte spela allsvensk bandy igen, det ska mycket till för det…

LBK har skaffat sig ett avsevärt mycket bättre utgångsläge efter halva kvalserien denna säsong jämfört med förra. Laget har skrapat ihop fem poäng på tre matcher, och har ödet i egna händer.

– Det är verkligen bra. Vi har fått en bra start, vunnit matcher och fått ett bra självförtroende. Patrik och "Böna" har främst fått struktur på vår defensiv, vilket har visat sig eftersom vi har släppt in lite mål, säger Jonas Pettersson.

På onsdagen väntar retur mot Gais – nu hemma på IP. Ett motstånd LBK kryssade mot i söndags, 1–1. Det senaste mötet i elitserien, i januari, vann Gais med 10–0.

– Vi störde dem rejält nu, så jag tror att de har en del att fundera på. Kommer vi upp i samma nivå igen så ska Gais var riktigt bra för att ta poäng av oss på IP, säger Jonas Pettersson, medveten om de problem hans lag hade i elitserien.

– Vi slog Kungälv och Gais, och tog poäng av Edsbyn borta. Sedan förlorade vi massa matcher på rad efter det. Så det gäller att hålla ner… alltså, att vara ödmjuka inför uppgiften. Det går inte att bara ställa ut skridskorna, för då får vi stryk med 10–0 igen.