Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt Hjärta kräver betalt för provtagning

Medicinmottagningen vid Hudiksvalls sjukhus har i princip slutat med sin planerade provtagning och hänvisar patienterna till hälsocentralerna.

– Specialistvården dumpar över arbetsuppgifter på oss utan att vi får betalt för det. Vi kommer inte att acceptera det, säger Anna Hammarström, vd för Mitt Hjärta som driver Varvets hälsocentral.

Tidigare kom 60–80 personer varje dag för provtagning på medicinmottagningen.

På Hudiksvalls HC krävs nu tidsbokning sedan patientströmmen ökat, men än så länge inte på Varvets HC.

– Det kommer även på Varvet, säger Anna Hammarström. Vi ser nu är att allt fler specialistenheter lägger över all slags provtagning på oss, även inför operationer.

Medicinmottagningens vårdenhetschef Ingela Karsson hänvisar till att provtagningen enligt regelverket ska skötas av primärvården.

Berit Fredricsson, chef för landstingets hälsovalskontor som ansvarar för reglerna för både landstingets och de privata hälsocentralerna, konstaterar att hon inte fått någon information om att medicinmottagningen upphört med provtagningen.

– Det är naturligtvis en brist i kommunikationen. Vi måste föra en dialog om det här. Före det kan jag inte säga något kring om reglerna tolkats rätt.

Medicinmottagningens överflyttning har skett successivt under hösten, men från och med 7 januari ska i princip all planerad provtagning ske på hälsocentralerna.

På Hudiksvalls HC har laboratoriet utökats från två till tre tjänster.

– Sedan vi införde tidsbokningen den 7 januari har det fungerat bra. Det verkar som att provtagningstiderna räcker, säger vårdenhetschef Seija Hjärpsgård. Det finns de som är missnöjda med att vi infört tidsbokning, men före jul kom alla patienter samtidigt på morgonen och de satt överallt här. Då fanns det de som var missnöjda när de gick i från sitt jobb och måste vänta två timmar här.