Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkts urin hittades på isen

Den urin som hittades på den plats där en vargtik dödades illegalt och brutalt för snart ett år sedan kommer från en av de två män som är misstänkta för grovt jaktbrott.

När polisen undersökte den plats på sjön Fansens is där en vargtik dödades i början av februari 2011 hittade de urin från en person. Gömd i skogen en bit från sjön låg vargtiken.

Redan en vecka efter vargen dödats riktades polisens misstankar mot två män från Bollnäs och Ovanåkers kommuner. En av männen har erkänt att han hade varit på sjön för att spåra varg, men båda nekade till att ha dödat djuret.

Sedan dess har polisen fått vänta på olika provsvar. Både på DNA från de misstänkta männen och från misstänkta brottsredskap som togs i beslag vid husrannsakan.

När svaren på DNA-testerna sedan kom visade det sig att urinen som hittades vid brottsplatsen kom just från en av de misstänkta männen. Men trots att männen i förhör nyligen konfronterades med bevisen nekar de fortfarande till att ha dödat vargen.

- Han vars DNA vi hittade har en förklaring till hur det kan ha kommit dit. Han säger att han har åkt skidor där bara, säger polisinspektör Sven Lind.

Han ska inom den kommande veckan sammanställa ett protokoll från polisutredningen och lämna det till åklagaren. Omkring två veckor efter det väntas åklagaren väcka åtal mot de två männen för grovt jaktbrott.

Även en man från Gästrikland väntas åtalas för medhjälp till grovt jaktbrott.